ВИТИ БАНИЧКИ С МАЯ
1 кубче ( 42 г) - свежа мая ( ползвам 20 г свежа мая, достатъчно е)
180 мл - слънчогледово олио
1 ч . л - сол
1 ч . л - кристална захар
800 - 900 г - универсално брашно ( ползвах точно 800 г)
40 г - разтопено масло за намазване на разточените кори
ПЛЪНКА
250 г - натрошено сирене
2 - яйца L - (жълтък за намазване на баничките)
2 с . л. с връх - кисело мляко
В купичка се разтваря маята с малко топло прясно мляко с 1 с . л. брашно и захарта. Изчаква се да се активира.
В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, прави се кладенче и се прибавя активиралата мая, останалото мляко, размесва се с куката за тежко тесто и се прибавя на струйка олиото и солта. Замесва се меко , еластично тесто, докато "почисти" стените на купата, около 10 минути на средна скорост на миксера. Тестото не трябва да лепи по ръцете, ако е необходимо се добавя още малко брашно, около 1 с . л .
Готовото тесто се покрива и оставя да втаса за 1 час на стайна температура
През това време в купа се разбърква плънката.
След като е втасало достатъчно тесто се дели на топчета равни по размер.
Общо като грамаж на тестото е 1400, може да се раздели на 8 - или 10 - 12 топчета. Оформих 8 топки по 175 г всяка, въпрос на избор е.
Топките тесто се подреждат и покриват със свежо фолио.
Всяка топка се разточва на правоъгълник с ширина около 28 - 30 см.
Тестото трябва да е разточено тънко, или по-точно по тънко от 2 мм, почти да е прозрачно ( може да се разточва върху хартия за печене, то има достатъчно мазнина и няма да лепи по работната повърхност.)
След като е оформено на правоъгълник се намазва посредством четка с разтопено масло.
От дългата страна се поставя около 2 с . л. от плънката, разпределя се
Завива се на руло, като крайчетата се подпъхват навътре да не тече плънката, а след това се оформя като охлюв.
Оформените банички се подреждат в тава върху хартия за печене.
Оставят се отново да втасат за 30 минути.
Ако е останало малко масло може да се събере заедно с жълтъка да се намажат баничките.
Отгоре се поръсват със сусам или маково семе.
Пече се на 170 градуса с вентилатор за около 25 - 35 минути до хубав златист загар.
Коментари