ВИСЯЩАТА БАНИЦА НА ЕВА ТОНЕВА

 

Защо "висяща" я написах, защото след като е хубаво изпечена веднага след фурната се обръща върху 4 купички, така да си поседи известно време.  Не че е чудо голямо и невиждано ,но до момента не бях обръщала баница наобратно и е наистина чудесна, много пухкава и мека.

500 г - кори за баница
400 г - кисело мляко, (ползвам гръцко кисело мляко, защото е много по-гъсто и е истинско кисело мляко)
1 равна ч . л - сода бикарбонат
1 равна ч . л - сол
5 - яйца L
80 мл - слънчогледово олио
3 с . л - универсално брашно
250 - 300 г - краве сирене натрошено
60 г - масло


В купа към киселото мляко се прибавя содата бикарбонат, оставя се да шупне.
В купа се разбиват яйцата, добавя се шупналото кисело мляко, малко сол и олиото, разбърква се.
Добавят се лъжиците брашно и се разбърква с телена бъркалка до гледка смес.
От тази смес се изсипват 2 -3 с . л на дъното на тавичка с размер 33/23 см. разпределят се.
Към останалата смес се прибавя натрошеното сирене.
Поставя се една кора, а върху нея още една и се намазва с яйчената  смес из цялата площ. Следват нови две кори, отново плънка и отново 2 кори - плънка, или на  две кори следва плънка .Накрая се завършва с кора.
Баницата се нарязва на квадрати.
Нарязва се маслото на малки кубчета и се разхвърлят върху последната кора.
Така приготвена се пече в загрята фурна с вентилатор на 180 градуса около 30 - 40 минути.
След като се извади от фурната се изчакват 2 -4 секунди маслото да спре да се кипи около края на баницата и се обръща върху предварително поставени еднакви 4 купички. Може да се покрие с кърпа, или не, не съм я покривала, нека да остане отгоре хрупкава. След това се обръща и нарязва на парчета.




Коментари

Популярни публикации