МИЛИНКИ ЗА ЗАКУСКА НА ЕВА ТОНЕВА
1 с . л - кристална захар
7 г - суха мая или 20 г свежа
200 г - кисело мляко
150 мл - топло прясно мляко, може и малко повече, зависи от вида на брашното
НАМАЗВАНЕ И ЗАЛИВКА
125 г - разтопено масло
1 ч . л - сол
1 ч . л - брашно
3 ч . л - галета
ПЛЪНКА
250 - 300 г краве сирене
Пресява се брашното над купата на миксера.
Работя със суха мая, затова не е активирана предварително, не е необходимо, но ако се работи със свежа мая е необходимо да се разтвори в топлото прясно мляко и захарта. Оставя се да шупне и се прибавя към брашното.
Прибавя се и киселото мляко и се замесва тесто, което е доста сухо в началото.
Прибавя се и прясното мляко и размесването продължава, като се прибавя и солта. Ако е прекалено сухо и трудно се оформя топка се прибавя още малко прясно мляко, прибавих още 50 мл и тестото успя много добре да се оформи на хубава мека непепнеща топка.
Изважда се от купата и се прехвърля в намаслена купа с парче масло, обръща се няколко пъти да се намасли отвсякъде , покрива се с фолио и се оставя да втаса на стайна температура, докато изпълни двойно купата.
Разтопява се маслото.
С намаслени, (с тестото се работи много добре, и не беше необходимо да си намаслявам ръцете) ръце се откъсват парчета равни по размер около 30 г всяко или с големина на орех. Сплескват се между пръстите да се оформи малък диск и се поставя парче сирене. Захваща се от всички стани и се оформя хубаво топче.
След като са оформени всяко топче се потопява и овалва в маслото и се подреждат в добре намаслена тавичка за печене с d 28 см. с масло разстояние, защото още веднъж ще втасват за 30 минути.
Останалото масло се загрява заедно с брашното, солта и галетата, нека да заври. Сваля се от котлона.
С помощта на четка се намазва всяко топче, като хубаво се загребва от дъното на касеролата, защото галетата и брашното падат на дъното, а отгоре е само маслото.
Така приготвени се поставят в гореща фурна с вентилатор на 180 градуса и се пече, за около 25 - 30 минути, до хубав златист загар.
Изваждат се и се покриват с кърпа, ако се иска да омекнат, не съм ги покривала, нека да имат приятна хрупкава коричка.
Поръсват се с пудра захар за разкош.
Коментари