ШОКОЛАДОВА БИСКВИТКА С ЛЕШНИЦИ - CHOCOLATE HAZELNUT CRUNCH COOKIES


Рецепта за богата ,хрупкава, шоколадова бисквитка. Перфектна комбинация от препечени лешници и с мек и дъвчащ център.

190 г - запечени лешници нарязани на едро. 50 г - се отделят и се начукват на по - ситно, те ще послужат за поръска върху шоколада
120 г - универсално брашно
15 г - високомаслено какао
1 ч . л - бакпулвер
щипка - сол
115 г - масло на стайна температура
80 г -  кристална захар
100 г - кристална кафява захар
1 - яйце L
1 ч . л - ванилия екстракт
ГЛАЗУРА
220 г - черен кувертюр
1 с . л - кокосово масло


Разпределят се лешниците в тава покрита с хартия за печене и се запичат на 180 градуса за 10 - 12 минути. Изваждат се, охлаждат се и с дървено чукче , или друго подобно се счукват на едро. 60 г от тях се отделят и смилат на по-малки парченца, те са за поръска върху шоколадовите бисквити.
ТЕСТО
В купа се смесва мекото масло и двата вида захар. Разбива се с миксер на висока скорост за 3 - 4 минути.
Добавя се яйцето и ванилията, разбива се, докато се приеме.
Постепенно се прибавят сухите съставки, брашното с бакпулвера , какаото през цедка, солта.
Разбива се на ниска скорост докато се уеднакви тестото.
Накрая се прибавят лешниците нарязани на едро. Разбърква се да се разпределят.
От тестото се загребва около 1 с . л . или около 20- 22 г парченца. Всяко парченце се оформя между дланите на топче, поставя се в тавата върху хартия за печене  с разстояние около 2 - 3 см и с пръсти леко се оформя на диск.


Така приготвени се пекат в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса за не повече от 10 минути. Бисквитката трябва да има леко златисти краища, а по средата да е мека. ( извадих ги на 9-та минута и бяха изпечени перфектно.)
Изваждат се върху решетка за се охладят напълно.
На водна баня се разтопява шоколада, като се прибавя и лъжицата кокосово масло. Разбърква се до пълна гладкост
Всяка бисквитка се потопява горната страна в шоколада.
Подреждат се върху хартия за печене и още докато шоколада е влажен се посипват с онези отделени по - ситно начупени лешници.
Оставят се да се стегне напълно шоколада.





Коментари

Популярни публикации