ИСПАНСКИ КОЛЕДНИ БИСКВИТКИ - GALLETAS NAVIDANAS DE TEMPORADA
Няма правило маслени бисквити да се приготвят само за Коледа, затова ги приготвих сега, нали е още зима, така че бисквитките са готови. Разкошни са! Много ни допаднаха.
Това е испанската Shortbread бисквитка с допълнение от сухи червени боровинки, бадеми и орехи. Ядките могат да са и други, шамфъстък, орехи Пекан, по избор е, в момента ми бяха на разположение бадеми, боровинки и нашенски орехи. Много лесно стават, удоволствие да се приготвят.
200 г - масло на стайна температура
140 г - пудра захар
40 г - яйчени жълтъци
280 г - универсално брашно
40 г - царевично нишесте
1 ч . л - ванилия екстракт
40 г - шоколадов чипс за печене
40 г - нарязани ядки , ползвах бланширани бадеми, по избор е
40 г - сухи червени боровинки
ГЛАЗУРА
70 г - разтопен на водна баня черен кувертюр + 1 ч . л . масло
за декориране - настърган бял кувертюр
В рецептата е показано ,че се работят само с телена бъркалка и шпатула, но аз ги завъртях в миксера, за удобство .
Боровинките се нарязват с нож.
Бадемите се бланшират , а това става като се изсипят в малка касерола, добави се вода и се поставят на котлон да кипнат. Свалят се и се покриват с капак . След 10 до 15 минути се отцеждат и много лесно се сваля обелката им.
Двата вида ядки се запичат предварително на 180 градуса, за не повече от 8 до 10 минути. Охлаждат се и се накълцват с нож.
В купата на миксера се разбира маслото на висока скорост за 2 - 3 минути.
Добавя се пресятата пудра захар, разбива се до крем.
Следва брашното с нишестето през цедка, разбива се на ниска скорост на миксера, само докато се приеме и се уеднакви тестото. Ванилия.
Прибавя се шоколадови чипс, боровинките и нарязаните ядки
Завърта се на един - два оборота, колкото да се разпределят правилно.
Тестото се изважда е се премерва на кантарче. При мен беше 850 г и се дели на две, по 425 г всяко.
Всяко тесто се оформя на цилиндър с d 3.5 до 4.5 см. Ако е с размер 3.5 см ще излязат повече бисквитки и обратното.
Завива се като бонбон в свежо фолио и се оставя в хладилник за 3 часа или 1 нощ , или се поставя във фризер за 1 час. Не бързах и ги оставих в хладилник за цяла нощ.
Тестото трябва да се е втвърдило и се реже с нож на шайби с дебелина около 8 мм до 1 см .
Подреждат се в тава с хартия за печене. Отново се оставят на студено, докато загрее фурната на 200 градуса с вентилатор.
Вкарва се тавата с бисквитките и се намаляват градусите до 170 и се пече, за не повече от 8 до 10 минути. Щом се забележи, че по края стават златисти се изваждат.
Охлаждат се напълно.
ГЛАЗУРА
На водна баня се разтопява кувертюра с лъжичката масло
Всяка бисквитка се потопява до половината в шоколад.
Поставят се върху хартия за печене.
Преди да стегне напълно шоколада, (тук трябва да се внимава, защото ако е прекалено мек и все още топъл може белия кувертюр да се разтопи) се поръсват с настърган бял кувертюр.
Коментари