СВИНСКО БОНФИЛЕ С КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ - PORK TENDERLOIN WITH CARAMELIZED VEGETABLES
3 с . л - зехтин Екстра Върджин
1 ч . л - суха мащерка
1 ч . л - сол
1 ч. л - смлян черен пипер
1 ч . л - сухи италиански подправки
1/2 ч . л - сух чесън
1 ч . л - Чили пипер
1 ч . л - смлян кориандър
1 с . л - масло
30 мл - ароматен коняк
КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
2 - моркова нарязани на жулиени
1 червена чушка нарязана на жулиени
1 светло зелена чушка нарязана на жулиени
1 глава червен лук нарязана на шайби
1 с . л - мед
1 с . л - балсамико
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
сол и смлян черен пипер
Месото се почиства от всякакви жилки и тлъстини.
С вилица се набожда на няколко места.
Намазва се със супена лъжица зехтин.
В купичка се разбъркват всички сухи подправки.
Посолява се с подправките и се втриват с ръка.
Оставя се за 1 час в хладилник или за 1 нощ.
Загрява се фурната на 200 градуса.
Загрява се зехтин в тиган.
Месото се поставя в тигана и се запечатва от всички страни, за по 3 минути на страна. Времето се засича по часовник.
Накрая на готвенето се прибавя 1 с . л . масло. Изчаква се да се разтопи и се залива с 2 с . л . ароматен коняк. Фламбира се.
Така както е с тигана се поставя в горещата фурна на 200 градуса, за не повече от 5 минути. Изважда се. Месото е напълно готово.
ЗЕЛЕНЧУЦИ
Загрява се зехтин в тиган на средна температура.
Прибавят се нарязаните зеленчуци и се готвят за 5 до 7 минути при периодично разбъркване. След като омекнат се прибавя меда и балсамикото.
Посоляват се със сол и смлян черен пипер. Готви се за още 4 - 5 минути , като се разбърква да се облеят в карамел зеленчуците.
Свалят се от котлона.
За гарнитура освен зеленчуците може да се приготви и картофено пюре.
Коментари