ТОРТА ВИКТОРИЯ - VICTORIA SPONGE CAKE
Тортата е кремообразна с чуден пълнеж и пухкав пандишпан. От англичаните е обявена за "кралицата на следобедния английски чай."
Въпреки това, простата на пръв поглед торта "Виктория" успява да заеме водещо място на кралската трапеза.
Кралица Виктория заедно със съпруга си принц Алберт я представили в резиденцията си на остров Уайт и всички гости били очаровани. Това се е случило през далечната 1843 година.
Тортата е много елементарна, но е с перфектен фин вкус.
Има доста рецепти на тази торта, някои са с масло и то повечко масло, някои, както тази е със съвсем елементарни продукти, които се намират във всеки дом. Нямам представа коя рецепта е напълно оригинална, всеки кулинар си има свой поглед и така я е представил, но винаги се запазва - пандишпан, конфитюр и сметана, това не е и толкова важно, важното е, че тортата е много добра.
Избрах тази рецепта, защото е лека и има малко масло и малко захар.
120 г - универсално брашно
1 ч . л - бакпулвер
4 - яйца М
3 - яйчени жълтъка
160 г - кристална захар
250 г - заквасена сметана
50 г - картофено нишесте / царевично
30 г - разтопено масло
1 ч. л - ванилия екстракт
200 г - конфитюр от горски плодове*или само от еднакви плодове, по-скоро ягоди
1 портокал- настъргана кора и сок
щипка - сол
пудра захар
* във фризера имах вишни, малко боровинки, и ягоди, последните нарязах на дребни парчета, общо 200 г. Поставих ги в касерола със сок от 1 портокал и 2 ч . л. кристална захар. След като завряха добавих 1 ч . л . царевично нишесте размито в малко студена вода, разбърках енергично, докато леко сместа се сгъсти. Сваля се и се охлажда напълно.
В купичка се изсипва захарта. Прибавя се настърганата кора от портокал и с пръсти се разтрива, докато стане приятно светло жълто-оранжева. Така ще се получи хубав силен аромат.
В купа се разбиват целите яйца, жълтъците, ароматната захар и ванилията. Разбиват се на висока скорост с миксер, докато сместа увеличи обема си, да се сгъсти, но не е необходимо да пада от бъркалките на панделка, около 5 - 6 минути.
Брашното се разбърква с бакпулвера, нишестето и се прибавя на три приема през цедка. Разбърква се с шпатула
Прибавя се разтопеното масло и се завърта на един оборот с миксера, само да се включи в сместа.
Сместа се изсипва в тортена форма с d 20 см покрита с хартия за печене, също и стените на формата.
Пече се на 170 градуса с вентилатор за около 30-40 минути или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се и се охлажда напълно.
ПЪЛНЕЖ
В касерола се изсипват свежите плодовете,
Добавя се сок от портокал , 2 ч . л . кристална захар и се оставя да кипне.
Прибавя се 1 ч . л . размито в студена вода царевично нишесте, разбърква се само докато леко се сгъсти, не трябва да е много гъсто. Ако се работи с домашно сладко добавянето на нишесте е по преценка, захарта се изключва.
Охлажда се напълно.
Тортата се разрязва на две платки.
Заквасената сметана се разбърква с 2 ч . л . кристална захар . Не се работи с миксер!
Едната платка ,за удобство, се поставя отново в тортената форма и се намазва със сладкото. Отгоре са поставя хубав пласт от заквасената сметана. Захлупва се с другата платка, леко се притиска.
След като се освободи от формата по всяка вероятност ще потече и сладкото и сметаната, но не се заглажда.
Оставя се в хладилник за 2 часа.
Преди поднасяне се напудря обилно с пудра захар.
Коментари