НАЙ-ДОБРАТА ШОКОЛАДОВА ТОРТА В СВЕТА С ЕСПРЕСО - КРЕМ КАНЕЛЕНО МАСКАРПОНЕ ПО ЙОТАМ ОТОЛЕНГИ - WORLD`S BEST CHOCOLATE CAKE WITHESPRESSO CINNAMON MASCARPONE CREAM BY YOTAM OTTOLENGHI

 

Това е рецептата за най - добрата торта в света. 
Перфектно богата, декадентска, отлична структура, а топингът е черешката на тортата.
Този ганаш с който е залята, намазана,  тортата е перфектен.
Дали е така, за най-добрата торта, не мога да кажа, защото не съм опитвала всички торти на света, но мога спокойно да кажа ,че тази торта е чудесна и е специално за тези,  които са влюбени в шоколада, за шокохолиците и въпреки че е с много черен шоколад тортата няма горчив вкус, не е натъртваща на черен шоколад , а всичко е балансирано до  перфектен  вкус.


ТОРТА
250 г - масло на стайна температура
200 г - черен кувертюр
1 ч . л - разтворимо кафе
350 мл - вряща вода
250 г - кристална захар
2 - яйца на стайна температура
240 г - брашно за торти и сладкиши ( самонабухващо брашно)
2 ч . л - ванилия екстракт
30 г -  високомаслено какао
щипка - сол
ГАНАШ
200 г - черен кувертюр
180 мл - сметана 36%
3 с . л - глюкоза
3 ч . л - масло на стайна температура
ЕСПРЕСО КРЕМ КАНЕЛЕНО МАСКАРПОНЕ
375 мл - сметана 36%
200 г - маскарпоне 
2 ч . л - фино разтворимо кафе
1/2 ч . л - канела на прах
2 с . л - пресята пудра захар

В касерола на ниска температура се стопява маслото, шоколадовите парчета и горещото кафе разтворено в 350 мл вряща вода,  при разбъркване. Трябва да се получи гладка смес.
Добавя се захарта и се разбърква, докато се стопи.
Сваля се от котлона, изчаква се за кратко да се охлади и се прибавят яйцата и ванилията. Разбърква се, докато всичко добре се смеси.
Пресява се брашното с какаото и солта в купа ,разбърква се и се прибавя на три приема към шоколадовата смес. Разбърква се с шпатула.
Тестото ще бъде течно, но така трябва да остане. Брашно повече в никакъв случай не се добавя!
Сместа се изсипва във форма с ринг и d 22 см с хартия на дъното и да хваща хартията до половината  от стените на формата.
Формата се потупва да излязат въздушните мехурчета.
Пече се  в загрята фурна с вентилатор на 150 градуса за около 60 минути. 
Прави се тест проверка с дълго дървено шишче и на 55 минута при мен беше напълно готова.
За да не се образува капаче по време на печенето и да не се разпука отгоре прекалено много  ползвам колан за печене. Не всеки има и не е задължително. 
По време на печенето, ако не се ползва кулинарен колан  съвсем възможно е отгоре да има подутина, капаче, и да има пукнатини, но това е съвсем очаквано.
Оставя се да се охлади в самата форма за 20 минути и след това се изважда върху решетка да се охлади напълно.
ГАНАШ
В кухненски робот се поставят шоколадовите парченца и се смилат, докато станат фини, това е важно, за да може след това да се разтопят хубаво. Не се изваждат от робота.
В касерола се смесва сметаната и глюкозата и се поставя на среден огън, от 9-та степен на 5 1/2.  при разбъркване. Веднага щом започнат да се появяват мехурчета, това е точно преди да заври, се сваля от котлона и веднага се изсипва на струйка в робота при шоколада. Завърта се за 10 секунди и се добавя мекото масло. Продължава да се разбива, докато сместа стане лъскава и гладка. 
Прехвърля се в купичка, покрива се плътно със свежо фолио , да не хване капаче и се оставя да се охлади на стайна температура, за около 2 часа.
ЕСПРЕСО КРЕМ С МАСКАРПОНЕ
Кафето, ако не е фино смляно се поставя между две хартии и с точилка се пресова, докато стане на прах.
В купа се изсипва студената сметана, добавя се и кафето, канелата на прах и пресятата пудра захар.
Разбива се с миксер на висока скорост до меки върхове.
Прибавя се студеното маскарпоне и отново се разбива, докато се включи.
Получава се прекрасно вкусен фин крем. Оставя се в хладилник.
СГЛОБЯВАНЕ
От тортата се отстранява хартията.
Прехвърля се в сервизен поднос.  ( за удобство отново я затворих във формата с ринг, който по-късно отстраних ).
Изсипва се ганаша и с обратна лъжица се измазва отгоре тортата. Не е необходимо да е измазана перфектно.
Внимателно се освобождава от формата.
Оставя се на стайна температура да стегне шоколада около 2 часа, а след това се оставя в хладилник.
При сервиране се реже на триъгълни парчета и отстрани се поставят по две топки ЕСПРЕСО КРЕМ. 
( когато трябва да се среже задължително ножа се нагорещява във вряща вода, подсушава се и се  разрязва тортата.)






Коментари

Популярни публикации