БРАЗИЛСКИ КАРАМЕЛЕНО - КОКОСОВИ БОНБОНИ - БАЛА БАЯНА - BALA BAIANA
Това е рецепта за любим сладкиш, или по скоро любими карамелени бонбони в Бразилия. Много лесно се приготвят, като детска игра са с приятна кремообразна вътрешна структура от кокосовите стърготини и приятен тъничък хрупкав карамел.
Какво е необходимо още, само чашка силно еспресо, това е.
1 консерва - гъсто кондензирано мляко, да не е карамелено!
2 - 3 щипки - канела на прах, тя е по избор
150 г - кокосови стърготини
КАРАМЕЛ
120 г - кристална захар
1 с . л - лимонов сок
30 г - масло
60 мл - вода
В касерола с дебело дъно се смесва кондензираното мляко и кокосовите стърготини. Касеролата се поставя на умерен котлон и се готви при непрекъснато разбъркване за 5 до 7 минути. Минутите се засичат след като по дъното на касерола се забележат леки мехурчета. Сместа трябва да се сгъсти и да придобие приятен леко карамелен цвят. Много се внимава да не загори!
Сваля се от котлона и се изсипва върху намаслена с парче масло хартия за печене.
Леко се охлажда, толкова колкото да може да се откъсват парчета без да гори пръстите на ръката , по 22 -23 грама всяко. Ако се забавите повече време кокосовата смес ще се втвърди и ще се работи много трудно.
Между дланите се оформя хубаво топче. Подреждат се отстрани .
КАРАМЕЛ
В касерола се изсипва захарта, лимоновия сок и водата. Леко се разбърква, толкова колкото да се разтопи захарта, след това се оставя и повече не се разбърква, намалява се температурата от 9 - та степен на 3-ка и се изчаква захарта да се превърне в светъл карамел.
Прибавя се маслото, разбърква се.
Котлона още се намалява само да поддържа някаква минимална температура, оставих го на 1-ца, така захарта няма да се втвърди.
Всяко топче се потопява в карамела и се изважда с вилица върху намаслена хартия за печене.
Оставят се да се охладят напълно и карамела да се стегне.
Не се държат в хладилник, оставят се на стайна температура.
Коментари