КРЕМ СУПА ОТ ГРАХ С ОРЕХИ, МЕНТА И БОСИЛЕК


800 г - грах от консерва на Bonduelle
1/2 глава - жълт лук наситнен
1 - голям картоф на големи кубчета
2 - 3 с . л . зехтин Екстра Върджин
200 мл - зеленчуков бульон
200 мл - сметана 30 %
40 г - масло
сол
4 -5 стръка -  босилек само  листата
щипка - мента
2 скилиди - пресован чесън,  (ползвам 1 малка скилида, за мен е напълно достатъчно)
50 г - орехи
сок от 1/2 лимон
2 - 3 с . л . зехтин Екстра Върджин

Ядките леко се запичат предварително на 180 градуса, за не повече от 7 - 8 минути. Нарязват се на едро с нож. Оставят се настрана.
В сгорещен зехтин се задушава лука до стъклен.
Прибавят се картофените кубчета , налива се гореща вода, колкото  да ги покрие и се оставя на умерен котлон, да се сварят напълно.
Прибавя се граха и се налива бульона.
Сварява се за не повече от 8 - 10  минути.
Сваля се от котлона и се пасира до  фина гладкост.
Добавя се сметаната, маслото и се посолява.
Разрежда се с гореща вода до желана гъстота.
Кипва се за 5 минути.
Сваля се от котлона.
В хаванче грубо се счукват листата босилек, пасиран чесън и щипка  мента.
Налива се малкото зехтин и лимонов сок-
Всяка порция супа се поръсва  с босилекова смес и се прибавят малко орехи.
При сервиране се покапва с малко зехтин.



Коментари

Популярни публикации