ЗЕХТИНОВ СЛАДКИШ С ПОРТОКАЛ И ШАМФЪСТЪК


Представям един изключителен сладкиш по идея на Йоли. Прекрасна комбинация от портокал, шамфъстък и анасон!
  Брилянтно си подхождат, а зехтинът придава мекота и влажност.
Не очаквах такава добра комбинация. Търсих си сладкиш нещо като торта, нещо като ароматен  кейк за почивните дни и съвсем случайно попаднах на тази рецепта. Веднага го свалих, неуверено го започнах, той е много лесен,  не знаех какво да очаквам...получи се  прекрасен и много вкусен и ароматен сладкиш.  Силно го препоръчвам.

3 - яйца L
180 г - кристална захар
180 мл - зехтин Екстра Върджин
60 мл - Узо *
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1/2 лимон
2 с . л - прясно изцеден портокалов сок
1 пакетче - ванилия
150 г - универсално брашно
1 ч . л - бакпулвер
щипка - сол
60 г - ситно смлян шамфъстък
ГЛАЗУРА
20 г - масло
15 г - прясно мляко
1 с . л - лимонов сок
настъргана кора от 1/2 портокал
1 пакетче - ванилия
100 г - пудра захар
2 с . л . нарязан шамфъстък за декорация

ще копирам това, което е сподели Йоли  за тази рецепта 
* "не заменяйте узото с мастика или друг алкохол!  Ако не искате да го използвате просто го пропуснете и заменете количеството с портокалов сок. Но бих искала да  предупредя, че това коренно ще измени сладкиша, а голяма част от неговия чар се крие именно в узото.  Същото се отнася и за шамфъстъка. 
Добре е да използвате по - мек зехтин , за да не натежи като вкус Количеството зехтин е голямо,  но в никакъв случай не го намалявайте. То е точно толкова, колкото трябва да бъде.  Сладкишът остава много свеж, мек и влажен до седмица затворен в кутия. "  Йоли

170 - 175 градуса с вентилатор
Форма с ринг d 22 - 24 см намаслена и покрита с малко брашно. Големината на формата е по избор, ако е по- малка ще стене по -висок и обратното, но това няма да  повляе  вкусово.
Ползвах 20 км форма и мисля, че беше много добре.

В купа се разбиват на висока скорост на миксера яйцата и захарта. Трябва видимо да увеличат три пъти обема си и когато бъркалките се вдигнат от сместа, която пада, да може да рисува цифра.
В купа се смесва зехтина , узото, портокаловата и лимоновата кора и портокаловия сок, ванилията. 
Течната смес се прибавя към яйчената, разбърква се на ниска скорост на миксера.
Следва брашното смесено с бакпулвера. солта и шамфъстъка. Разбърква се на най-ниската скорост на миксера, само като се приеме.
Готовата смес се изсипва във формата.
Пече се на 170 градуса с вентилатор за около 40 минути.
Проверява се готовността с дълго дървено шишче.
Охлажда се напълно.
ГЛАЗУРА
В касерола на слаб котлон се загрява маслото и млякото, заедно с лимоновия  сок портокаловата кора и ванилията. 
Добавя се пудрата захар  и се разбърква за 1 - 3 минути. Сместа трябва да бъде гладка , плътна и лъскава.
Излива се  топла върху охладения сладкиш.
Поръсва се с нарязан на едро  шамфъстък.



Коментари

Анонимен каза…
ЗДРАВЕЙТЕ, БИХТЕ ЛИ НАПИСАЛИ КОЛИЧЕСТВОТО НА ЗЕХТИНА. НЯМА ГО В РЕЦЕПТАТА
ММ каза…
Допълних веднага, благодаря!

Популярни публикации