ЗЕХТИНОВ СЛАДКИШ С ПОРТОКАЛ И ШАМФЪСТЪК
Представям един изключителен сладкиш по идея на Йоли. Прекрасна комбинация от портокал, шамфъстък и анасон! Брилянтно си подхождат, а зехтинът придава мекота и влажност.
Не очаквах такава добра комбинация. Търсих си сладкиш нещо като торта, нещо като ароматен кейк за почивните дни и съвсем случайно попаднах на тази рецепта. Веднага го свалих, неуверено го започнах, той е много лесен, не знаех какво да очаквам...получи се прекрасен и много вкусен и ароматен сладкиш. Силно го препоръчвам.
3 - яйца L
180 г - кристална захар
180 мл - зехтин Екстра Върджин
180 мл - зехтин Екстра Върджин
60 мл - Узо *
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1/2 лимон
2 с . л - прясно изцеден портокалов сок
1 пакетче - ванилия
150 г - универсално брашно
1 ч . л - бакпулвер
щипка - сол
60 г - ситно смлян шамфъстък
ГЛАЗУРА
20 г - масло
15 г - прясно мляко
1 с . л - лимонов сок
настъргана кора от 1/2 портокал
1 пакетче - ванилия
100 г - пудра захар
2 с . л . нарязан шамфъстък за декорация
ще копирам това, което е сподели Йоли за тази рецепта
* "не заменяйте узото с мастика или друг алкохол! Ако не искате да го използвате просто го пропуснете и заменете количеството с портокалов сок. Но бих искала да предупредя, че това коренно ще измени сладкиша, а голяма част от неговия чар се крие именно в узото. Същото се отнася и за шамфъстъка.
Добре е да използвате по - мек зехтин , за да не натежи като вкус Количеството зехтин е голямо, но в никакъв случай не го намалявайте. То е точно толкова, колкото трябва да бъде. Сладкишът остава много свеж, мек и влажен до седмица затворен в кутия. " Йоли
170 - 175 градуса с вентилатор
Форма с ринг d 22 - 24 см намаслена и покрита с малко брашно. Големината на формата е по избор, ако е по- малка ще стене по -висок и обратното, но това няма да повляе вкусово.
Ползвах 20 км форма и мисля, че беше много добре.
В купа се разбиват на висока скорост на миксера яйцата и захарта. Трябва видимо да увеличат три пъти обема си и когато бъркалките се вдигнат от сместа, която пада, да може да рисува цифра.
В купа се смесва зехтина , узото, портокаловата и лимоновата кора и портокаловия сок, ванилията.
Течната смес се прибавя към яйчената, разбърква се на ниска скорост на миксера.
Следва брашното смесено с бакпулвера. солта и шамфъстъка. Разбърква се на най-ниската скорост на миксера, само като се приеме.
Готовата смес се изсипва във формата.
Пече се на 170 градуса с вентилатор за около 40 минути.
Проверява се готовността с дълго дървено шишче.
Охлажда се напълно.
ГЛАЗУРА
В касерола на слаб котлон се загрява маслото и млякото, заедно с лимоновия сок портокаловата кора и ванилията.
Добавя се пудрата захар и се разбърква за 1 - 3 минути. Сместа трябва да бъде гладка , плътна и лъскава.
Излива се топла върху охладения сладкиш.
Поръсва се с нарязан на едро шамфъстък.
Коментари