ЗАПЕКАНКА С КАРТОФИ В СОС БЕШАМЕЛ
100 г - настърган кашкавал
сол и смлян бял или черен пипер
около 30 г масло за формата
БЕШАМЕЛ
50 г - масло
50 г - универсално брашно
500 мл - прясно мляко
сол и смляно индийско орехче
Картофите се почистват и нарязват на шайби с дебелина около 3 до 4 мм .
Поставят се в тенджера с достатъчно количество леко подсолена вода.
Оставят се на котлон да се сварят за 5 минути. Времето за варене се засича след като водата заври.
Свалят се от котлона и се отцеждат.
БЕШАМЕЛ
В касерола се изсипва брашното и се запича на умерен котлон, докато промени цвета си и започне да ухае приятно.
Прибавя се маслото, изчаква се да се разтопи при разбъркване и се наливат 200 мл студено прясно мляко. Разбърква се с телена бъркалка.
Следват нови 200 мл мляко и отново се разбърква ,докато се поеме от брашното.
Накрая се добавят и последните 100 мл мляко и се разбърква добре, така че да не останат бучици. Оставя се само да клокне при непрекъснато разбъркване, и се сваля от котлона. Посолява се със сол, бял / черен смлян пипер и индийско орехче.
Много добре се намаслява се форма 30/20 см с масло и се разхвърлят малки парченца от маслото.
Подреждат се шайбите картофи, като леко се застъпват и се посоляват със сол и смлян бял / черен пипер.
Заливат се с половината от бешамела.
Следват останалите картофи с малко застъпване, сол и смлян пипер и се излива последната част от соса, разпределя се.
Отгоре се поръсва с настърган кашкавал.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 180 градуса около 35 - 40 минути.
Зелена салата.
Коментари