ПЕРЕФЕКТЕН ГРЪЦКИ ПЕЧЕН ОМЛЕТ
1 - малък патладжан на кубчета
1 - малка тиквичка на шайби
3 с л - зехтин Екстра Върджин и още малко за поливка накрая
40 г - масло + 1 с . л . зехтин
1 зелена - чушка на кубчета
1 червена- чушка на кубчета
1 глава - средно голяма червен лук
6 - яйца
200 мл - сметана 30%
риган, наситнен магданоз
сол и смлян черен пипер
Зеленчуците, картофи, тиквичка, и патладжан се почистват. Нарязват на тънички шайби, около 3 мм.
Чушките се нарязват на кубчета, а лука се наситнява.
В тиган с 40 г масло + 1 с . л. зехтин се изсипват наситнен лук, разбърква се за 2 - 3 минути и се прибавят двата вида чушки. Задушават се до омекване. Оставят се настрана.
В тавичка се сипва малко зехтин на дъното, разпределя се.
Отгоре се подреждат с малко застъпване шайбите картофи, посипват се със сол смлян черен пипер и щипка - две риган.
Разпределя се част от плънката от задушените чушки и лук.
Отгоре се разпределят тиквичките , разпределя се част от чушките и лука. Посоляват се със сол и черен пипер и риган.
Следват патладжаните и се разпределя последната част от задушените чушки, посоляват се и се посипва малко риган.
Така подредена тавичката се вкарва в гореща фурна на 170 градуса с вентилатор за 20 - 25 минути.
Между временно се разбиват яйцата, добавя се сметаната.
Изваждат се запечените зеленчуци и се заливат с яйчената смес.
Допича се за още 20 - 25 минути.
Изважда се, охлажда се, посипва се с малко наситнен магданоз.
Коментари