ЧИЙЗКЕЙК С МАСКАРПОНЕ И ГОРСКИ ПЛОДОВЕ ПО ИДЕЯ НА ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР - MASCARPONE CHEESECAKE
500 г - маскарпоне
160 г - кристална захар
280 г - гръцко кисело мляко
4 - яйца L
2 ч . л - ванилия екстракт
4 с . л - универсално брашно
200 г - смлени бисквити
90 г - разтопено масло
2 с . л - свеж лимонов сок
ЗАЛИВКА ОТ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ
350 - 400 г свежи или замразени горски плодове (разполагах със замразени боровинки, малини, черни череши и вишни)
2 ч . л - кристална захар
50 мл - студена вода
1 ч . л - царевично нишесте
Бисквитите се смилат в блендер до брашно.
Прибавя се разтопеното масло.
Разбърква се до мокър пясък.
Сместа се разпределя в правоъгълна тавичка 25/20 см. Притиска се с дъното на стъклена чаша. Оставя се настрана.
В купа се разбива маскарпонето и захарта на най-ниската степен на миксера, само докато се смесят.
Добавя се киселото мляко, яйцата, лимоновия сок, ванилията и се разбива отново за кратко.
Над купата се пресява брашното и се разбива, само докато се приеме.
Плънката се разпределя върху бисквитите, заглажда се.
Пече се 160 градуса на водна баня, като се налива до половината на формата гореща, вода, за около 55 - 60 минути.
Охлажда се в самата тавичка, а след това се оставя в хладилник за 2 часа.
ЗАЛИВКА ОТ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ
В касерола се изсипват плодовете, прибавя се малкото вода и двете чаени лъжички захар. Захарта може да се увеличи, въпрос на вкус.
Оставя се да кипне и се прибавя царевичното нишесте размито в малко студена вода.
Разбърква се , колкото видимо леко да се сгъсти. След като шпатулата започне да оставя следа по дъното на касеролата веднага се сваря от котлона.
Охлажда напълно.
Сладкиша се разрязва на правоъгълни парчета и се залива обилно с горски плодове.
Коментари