КИШ ЛОРЕН - QUICHE LORRAINE

 


Класическа френска рецепта от областта  (Lorraine) Лотарингия.
Солен пай с хрупкава маслена основа и с кремообразен пълнеж от яйца, сметана и с хрупкав бекон и сирене.
Киш Лорен може да се предложи като закуска , но най-вече като една  вечеря със зелена салата в компанията на чаша червено вино.
Французойката , която все още не е семейна често приготвя такъв Киш и това е семплата й вечеря  в компанията на чаша червено вино.  Може и да се каже, че французойката се храни за да живее, а не живее за да се храни, това е истината за всяка французойка
Трябва да се знае, че парче Киш е силно калоричен, защото винаги има високомаслена  хубава сметана , яйца и бекон.

250 г - универсално брашно
125 г - студено масло на кубчета
1 - яйце L
1/2 ч . л - сол
1 до 2 с . л - студена вода
ПЛЪНКА
200 г - пушен бекон на кубчета
100 г - настърган Ементал или Грюер
3 - яйца L
200 мл - сметана 30%
прясно смлени -  черен пипер,  индийско орехче

В сух тиган се изсипва бекона на кубчета. Запържва се, докато стане златист. 
Изважда се с решетъчна лъжица в чиния покрита с домакинска хартия, за да попие остатъчната мазнина.
В купа се смесва брашното и солта.
Добавя се маслото на кубчета и с вилица, нож или ръчен блендер се довежда до трохи.
Прибавя се яйцето и се омесва тесто.
За да може да се събере тестото се прибавя 1 с . л . студена вода. 
Ако се прибавя повече студена вода по време на печенето тестото ще се напука.
Дали водата е достатъчна се проверява като се  стисва тестото в ръка и ако може да се задържи без да се разпадне повече вода от 1 с . л . не се добавя, тази лъжица е напълно достатъчна.
Оформя се на диск, завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
В купа се разбиват с телена  бъркалка яйцата, сметаната, настърганото сирене, малко сол, смлян черен пипер и индийско орехче. Точно преди изсипването в кората ще се добави и бекона, за да не омеква от течността.
Охладеното тесто се разточва  с точилка с дебелина около 3 -4 мм.



Прехвърля се в тарт- формата и с пръсти се оформя първо дъното, а след това е реброваната  стена
Набожда се с вилица.
Поставя се хартия за печене и се изсипват перли за печене, да се извърши "сляпо печене".
Така подготвена кората се поставя в загрята фурна на 180 градуса за около 15 - 20 минути.
Изважда се от фурната, много внимателно се отстраняват  перлите за печене и  най-вече хартията, защото тя може на места леко да е залепнала, както и ми се случи и на места леко стената се пропука,  и се допича за още 10 минути, или до златисто дъно.
Към яйчената смес се прибавя бекона, разбърква се  се излива в маслената кора.
Пече се на 180 градуса за около 30 - 35 минути, или отгоре да има златист оттенък и плънката да е стегната.






Коментари

Популярни публикации