БАНИЦА
Всеки дом у нас прави баница, обичана закуска от всички ни, може и за вечеря да се поднесе, а ако има и една боза си става точно българска класика, не е ли така, класика в жанра .
Видях снимка на тази рецепта и взех ,че се зачетох, хареса ми и набързо я направих. Наистина стана разкошно пухкава, въздушна и вкусна. Не че не правим баници, ама тази пък много ми допадна, не че нямам рецепти, напротив, има 60 рецепти
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8 най - различни видове баници, нашенска, гръцка, турска, нека има и още една хубава нашенска рецепта.
1 пакет - кори за баница, ползвах Фамилия
300 г - краве сирене
6 - яйца L, стайна температура
400 г - кисело мляко
1 равна ч . л - сода бикарбонат
50 мл - газирана вода
щипка - две - сол
120 г - разтопено масло, може и само олио, може и смесено , но обичам баница с масло, но това си е мой избор
1 до 2 с . л - универсално брашно
парченца масло за по обилно намазване на тавата d 30 см като се хващат и стените й.
В купа се натрошава сиренето, а най-бързо и удобно е да се настърже на едро ренде.
В купичка се изсипват 3 -4 с . л . кисело мляко от общото и се прибавя содата бикарбонат, оставя се да шупне.
В купа се разбиват яйцата с телена бъркалка, добавя се киселото мляко, шупналото кисело мляко със содата, маслото и сиренето, добре се разбърква. Прибавя се брашното, солта, ако е необходимо зависи от солеността на сиренето, и газираната вода, разбърква се.
Отварят се корите.
Първата кора се намазва с част от плънката, може и да се покапе с лъжица, което е по -добре ,защото така остава въздух между корите и се покрива с още една кора, която също се покапва с част от плънката. Завиват се на руло и се поставят в добре намаслена тавичка с d 30-32 см. Така се продължава и с останалите кори. Не е необходимо рулата да се плътно едно до друго, хубаво е и да има малко въздух между тях.
Ще остане от плънката и тя се разпределя върху приготвената баница, така че всяка кора да е намазана с плънка.
Оставя се на стайна температура за около 10 - 15 минути да поемат корите течността.
Разхвърлят се отгоре малки парченца масло .
Пече се в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор, за около 45 - 50 минути
След като е готова се изважда от фурната и се напръсква леко с вода, покрива се с кърпа за 15 минути, да омекне , последното е по избор.
Коментари