ПРОЛЕТНИ ГНЕЗДА ПО ИДЕЯ НА ИВАН ЗВЕЗДЕВ


КАРТОФЕНО ПЮРЕ
1.5 кг - картофи
1 - яйце
1/4 ч . л -  индийско орехче
1 ч . л - сол 
СПАНАЧЕНА  ПЛЪНКА
1 кг - спанак
1 стрък - пресен чесън
6 стръка- зелен лук
4 с. л. - зехтин Екстра Върджин
сол
100 г - натрошено сирене
4 - яйца S /М
свеж магданоз за поръска и по избор лют червен пипер


Картофите се сваряват и с преса се довеждат до пюре. Охлаждат се за 10 минути.
Прибавя се индийското орехче, солта,  яйцето и добре се разбърква. 
Цялата смес се прехвърля в сладкарски пош със звездовиден накрайник, отворена звезда. Оставя се настрана-
В  касерола се сипва зехтин и се задушава наситнен зелен лук, прибавя се и наситнен пресен чесън, за около 3 минути при разбъркване.
Добавят се  измитите цели листа спанак и се задушава за още 3- 5  минути при разбъркване. Посолява се и се сваля от котлона.
Много  хубаво се намаслява тавичка за печене с парче масло, хубаво е и да има разхвърляни  малки парченца масло, леко се поръсва с 2 - 3 щипки брашно.
С поша се правят концентрични кръгове, като се поставят два реда един върху друг от картофеното пюре, да се получи височина.
В средата на всеки кръг се поставя плънката от спанак, а по края се поръсва с натрошено сирене. 
С лъжица се прави малко място в спанака и там се счупва по едно сурово яйце. Добре е ако яйцата са от номер S  , така няма да се разлее извън гнездото.
Пече се на 170 градуса с вентилатор за около 15 - 20 минути.
Поръсва се  с лют червен пипер и наситнен магданоз.  




Коментари

Популярни публикации