ПРОЛЕТНИ ГНЕЗДА ПО ИДЕЯ НА ИВАН ЗВЕЗДЕВ
КАРТОФЕНО ПЮРЕ
1.5 кг - картофи
1 - яйце
1/4 ч . л - индийско орехче
1 ч . л - сол
СПАНАЧЕНА ПЛЪНКА
1 кг - спанак
1 стрък - пресен чесън
6 стръка- зелен лук
4 с. л. - зехтин Екстра Върджин
сол
100 г - натрошено сирене
4 - яйца S /М
свеж магданоз за поръска и по избор лют червен пипер
Картофите се сваряват и с преса се довеждат до пюре. Охлаждат се за 10 минути.
Прибавя се индийското орехче, солта, яйцето и добре се разбърква.
Цялата смес се прехвърля в сладкарски пош със звездовиден накрайник, отворена звезда. Оставя се настрана-
В касерола се сипва зехтин и се задушава наситнен зелен лук, прибавя се и наситнен пресен чесън, за около 3 минути при разбъркване.
Добавят се измитите цели листа спанак и се задушава за още 3- 5 минути при разбъркване. Посолява се и се сваля от котлона.
Много хубаво се намаслява тавичка за печене с парче масло, хубаво е и да има разхвърляни малки парченца масло, леко се поръсва с 2 - 3 щипки брашно.
С поша се правят концентрични кръгове, като се поставят два реда един върху друг от картофеното пюре, да се получи височина.
В средата на всеки кръг се поставя плънката от спанак, а по края се поръсва с натрошено сирене.
С лъжица се прави малко място в спанака и там се счупва по едно сурово яйце. Добре е ако яйцата са от номер S , така няма да се разлее извън гнездото.
Пече се на 170 градуса с вентилатор за около 15 - 20 минути.
Поръсва се с лют червен пипер и наситнен магданоз.
Коментари