КОЗУНАЧЕНИ МЪФИНИ

 

Тези козуначени мъфини комбинират пухкава текстура на традиционния козунак и удобството на малки порции.
Ароматни, меки,  с леки нишки и перфектни за празнична закуска.
Може да се добавят сушени плодове, както и съм направила, добавих сушени червени боровинки, или  шоколадови капки, стафиди.

500 г - универсално брашно*
100 мл - топло прясно мляко
120 г - кристална захар
20 г - свежа мая ( или 5 г суха, напълно достатъчно)
2 яйца + 1  жълтък, белтъка за намазване
80 мл -  слънчогледово олио
60 г- разтопено масло
1  пакетче -  ванилова захар
1 капачка - ром
щипка - сол
настъргана кора от 1 портокал/ лимон
50 г - сушени плодове, ползвах червени боровинки, ( стафиди натопени в ром от предната вечер)
филиран бадем
перлена захар, или кристална захар
*ползвах италианско брашно 00, ще го добавя, като снимка и съм много доволна, може да   се купи от магазинната мрежа


Свежата мая се разтваря в топлото прясно мляко с 1 ч . л . захар от общата и 1 с . л . брашно от общото. Разбърква се и се оставя да се активира за 15 минути.
Пресява се брашното над купата на планетарен миксер.  Добавя се захарта, ваниловата захар, портокаловата кора, солта, разбърква се.
Прави се кладенче и се прибавят яйцата, активиралата мая, капачката ром.
Замесва се тесто на ниска скорост на миксера с куката за тежко тесто. Ако тестото не може да се събере може да се добавят до 2 с . л . прясно мляко и тъй като измесвам с миксер и ползвам друг вид брашно добавянето на 2 с . л . мляко беше наложително.
Измесва се, докато се образува груба топка тесто.
Започва да се добавя мазнината  по 2 до 3 с.л. като се измесва , докато се приеме и следва нова порция мазнина. 
Месенето  е дълго, продължава около 15 - 20 минути на средна скорост на миксера и така ще се получат по-нежни нишки Ще се получи гладко, еластично и нелепнещо тесто. Повече брашно не се добавя!
Накрая се прибавят сухите боровинки, размесва се да се разпределят правилно.
Прехвърля се в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за около 1 - 1.30 часа на стайна температура, да удвои двойно обема си.
Втасалото тесто се премерва на кантарче и се дели на 12 части. Беше 1050  и всяка част беше около 87 .5 грама. 
Всяка част тесто се оформя на топче, следва оформянето на дълъг фитил, усуква се, завива се  като охлюв , както се завива крафин и последната част от тестото се подпъхва под основата, да повдигне мъфина.
Така оформено се поставя в книжна капсула.
Приготвените козуначени мъфини се оставят да втасат отново за 20 - 30 минути.
Намазват се с леко разбит с вилица белтък и се посипват с перлена / кристална захар и филиран бадем.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 180 градуса и след  като се сложи формата във  фурната  веднага се намалява на 160 градуса и се пече около 20  - 25 минути.
Готови се посипват леко с пудра захар.






Коментари

Популярни публикации