ТОРТА С МОРКОВИ - CARROT CAKE
Тази торта съвсем на шега започвах да я правя. Разглеждайки рецептата ми направи особено впечатление количеството захар в тестото, за мен беше крайно необяснимо - кристалната захар беше посочена - 200 г и кафявата захар - 190 г и съответно силно съм я намалила и така е приемливо, но количеството пудра захар в глазурата не е възможно да се намали, защото точно тя оказва действие на сгъстяването, иначе глазурата ще бъде много течна и поставянето й ще бъде невъзможно. Но тя не е толкова плътна , за да е неприемливо, получава се тънък слой и е много приятна.
БЛАТ
260 г - универсално брашно
1 ч . л - сода бикарбонат
295 мл - зехтин Екстра Върджин (слънчогледово олио)
100 г - кристална захар
100 г - кафява захар
щипка - сол
1 ч . л - канела на прах
1/2 ч . л - джинджифил на прах
1/4 ч . л - индийско орехче
4 - яйца L
1 ч. л - ванилия екстракт
300 г - ситно настъргани моркови
120 г - едро смлени орехи
70 г - стафиди
ГЛАЗУРА
225 г - крем сирене Филаделфия
115 г - масло на стайна температура
480 г - пресята пудра захар
1 ч . л - ванилия екстракт
1 до 2 с . л - прясно мляко/ сметана при необходимост*
* ако глазурата е по - течна може да се добави 1 до 2 с . л . пресято царевично нишесте. Не съм добавяла.
ДЕКОРАЦИЯ
запечени орехи за отгоре и смлени орехи за борда
Стафидите се натопяват в ром за 1 нощ, след това се отцеждат, подсушават се. Ако не е възможно преседяването им в ром за 1 нощ се заливат с вряща вода и се оставят за 15 минути, отцеждат се и се подсушават, готови са за работа.
Първо се започва с ГЛАЗУРАТА.
В купа с миксер се разбива крем сиренето с маслото до крем.
Наведнъж се прибавя пресятата пудрата захар и в началото се разбърква с шпатула, за да може захарта да спадне, след това се разбива за кратко с миксер до крем. Ванилия.
Преценява се гъстотата и ако е необходимо се добавя 1 с . л . прясно мляко със стайна температура. Не съм добавяла мляко, според мен гъстотата беше съвсем достатъчна, може би малко по-течна от необходимото и затова сложих купата в хладилника да стегне, да стане гъст крем удобен за работа и пълнеж на тортата.
БЛАТ ЗА ТОРТА
В купа се разбърква брашното ,солта и канелата.
Малкото сода бикарбонат се залива с 1 ч . л . винен оцет да се изгаси.
В купа с миксер се разбива зехтина /олиото, двата вида захар, ванилията и загасената сода бикарбонат.
Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко добре се разбива
Постепенно се прибавя брашнената смес и се разбива само докато се приеме.
Следват настърганите моркови, орехите и стафидите, разбърква се добре.
Готовата смес се изсипва в тортена форма с ринг d 20 - 22 см добре намаслена с парченце масло и леко покрита с брашно, отгоре са заглажда. На дъното може да се постави хартия за печене.
За да не се получи голямо капаче по време на печенето точно по средата може да се постави квадратче 3/3 или 4/4 см алуминиево фолио, то ще предпази прекомерното подуване на тортата, въпреки че съм забелязала, когато се добавя сода бикарбонат в сладкиш винаги се получава подуване и след това трябва да се изреже точно това получило се капаче, да стане равен блат.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса за около 30 - 45 минути или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се от фурната и напълно се охлажда.
Изпечената торта се разрязва на две платки.*
Едната платка се поставя отново със формата, върху тортена подложка.
Отгоре се залива с половината крем, разпределя се.
Оставя се във фризер за 30 - 40 минути.
Поставя се и другата тортена платка и се залива с останалия крем, разпределя се и се намазват по - тънко и външните страни.
Оставя се във фризер за 30 - 40 минути, а след това в хладилник за 1 - 2 часа.
През това време се запичат на 180 градуса с вентилатор около 120 - 150 г орехи. Охлаждат се напълно.
Отделят се около 20 - тина половинки ядки , те са за декорация отгоре, а другата част се смилат, те ще послужат за борда на тортата.
* може да се ползват две еднакви форми, като сместа правилно се разпределя.
Коментари