ТОРТА ТИРАМИСУ С КРЕМ ОТ ШАМФЪСТЪК - PISTACHIO TIRAMISU CAKE


6 дози кафе еспресо + 3 ч . л . 
2 ч . л - кристална захар
3 с . л - кристална захар
100 мл - вино Марсала
500 г- сирене Маскарпоне
1 ч . л - екстракт ванилия
400 г - Савоярди
300 мл - сметана 35 - 36 %,  студена
280 - 300  г - крем от шамфъстък
и още
какао  и малко брашно от шамфъстък за поръска
100 г - печен шамфъстък

Фъстъците се изсипват върху хартия за печене в плоска тава и се запичат за 8 минути на 180 градуса.  Охлаждат се напълно и се смилат едро или се накълцват с нож. Оставят се настрана. 
Подвижен ринг с височина 10 см  и d 20 см напълно облечен в свежо фолио, но най-добре е да се ползва ацетатна хартия, ацетатната хартия не прави гънки, но всичко е по възможност.
Приготвя се 6 дози еспресо , като се има предвид ,че италианското еспресо е 50 мл,  затова се приготвя малко повече, никога няма да е излишно, и ако остане ще се изпие  с удоволствие. Отделят се 3 ч . л . 
Горещото кафе се излива в удобна купа , прибавят се 2 пълни ч . л . кристална захар  и се разбърква, докато се разтопи.  Прибавя се виното Марсала.
В купа  с миксер се разбива маскарпонето  с 3 с . л . захар до гладка консистенция.  По време на разбиването се прибавят и охладени 3 ч . л . от кафето. Ванилия.
В купа се разбива сметаната до  средно  твърди върхове,  отделят 4 с . л . и се поставят в сладкарски пош,  с кръгъл накрайник , оставя се в хладилник. Те ще послужат за декорация на тортата след  като е напълно готова.
Останалата сметана се прибавя към маскарпонето и се разбива, само докато се смесят, не се прекалява с разбиването.  Накрая се прибавя крем от шамфъстък и отново за кратко се разбива. Ще се получи напълно гладък крем с лек и много приятен светло  зеленикав цвят.
Отварят се бишкотите.
Върху тортена подложка се поставя ринга, като отвътре е облицоват с ацетатно фолио, като фолиото трябва да е по-високо от ринга около 1.5 см .
На дъното се поставя 2 с . л.  от крема,  разпределя се, за да има стабилност .
Всяка бишкота се потопява  в кафето и се подрежда по дъното, като празните пространства се запълват с малки парченца.
Отгоре се разпределя,  от крема, заглажда се с обратна лъжица, около 3  - 4 с . л . 
През цедка се поръсва обилно с какао, бъдете щедри , какаото придава само шоколадов вкус и аромат, но не и горчивина.
Следва нов пласт с натопени бишкоти, като се запълват празните места,  крем, поръска от какао и така до края на крема. 
Завършва се с крем, който се разпределя, заглажда се.
По всяка вероятност от бишкотите  ще останат около 8 - 9 бройки, това не е проблем.
Така приготвена тортата се покрива изцяло със свежо фолио и се оставя в хладилник най-малко за 4 часа, най-добре е за 1  нощ.
След като е добре охладена се отстранява ринга и ацетатното фолио и с плосък нож се минава отстрани по стените на тортата и се заглажда.
Страните на тортата се поръсват с натрошен на едро шамфъстък.
Отгоре са поръсва обилно с какао.
От охладения крем в поша се правят малки топчета върху какаото за декорация.
Поръсват се малко с натрошени ядки и брашно от шамфъстък.
Съхранява се в хладилник.









Коментари

Популярни публикации