УНГАРСКА КЛАСИКА, КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ С МАКОВО СЕМЕ - POPPY SEED KIFLI - A HUNGARIAN CLASSIC

 

Деликатни кифлички от унгарската кухня - меки, маслени, и нежно сладки.
Това е обичайното лакомство в Унгария,  имала съм удоволствието да ги опитам, но също така и в цяла Централна Европа. 
Нежното тесто е пълно с ароматна орехова - макова плънка, която се топи при хапка и във вкусовите рецептори се задържа сладък спомен.
Кифличките се приготвят задължително за великденските празници, но разбира се ,че ги има и през цялата година, те са и за празник и за делник и за чаша кафе и за чаша чай, или защото винаги е хубаво да има и по някоя и друга специална сладка хапка.
Рецептата за  унгарските кифлички е от преди много години назад, но и до днес напълно са се запазили в сърцата на унгарците.


375 г - универсално брашно
2 ч . л - суха мая
60 мл - топло прясно мляко
60 г - кристална захар
кора от настърган лимон
щипка сол
120 г - студено масло на кубчета
2 - яйчени жълтъка
113 г - заквасена сметана
МАКОВА ПЛЪНКА
100 г - маково семе
60 г - кристална захар
70 мл - прясно мляко
2 пакетчета - суха ванилия
2 шепи - смлени орехи
1 капачка - ром

за намазване - леко разбит белтък
малко пудра захар за поръска


В купичка се изсипва топлота мляко,  маята, 1 ч . л. захар и 1 ч . л . брашно. Разбърква се и се оставя да се активира за 15 - 20 минути.
Върху захарта се настъргва лимоновата кора и с пръсти се втрива, така ще се получи по-силен аромат.
В купата на миксера се смесва брашното, лимоновата захар, солта, и се разбърква.
Добавя се студеното масло на кубчета и се К образната бъркалка се довежда до трохи.
Прави се кладенче в сместа и се добавя активната мая, жълтъците и сметаната. 
Замесва се тесто на средна скорост на миксера, за около 10 - 15 минути.


Тестото се прехвърля в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса на стайна температура за около 60 минути или докато удвои обема си.
ПЛЪНКА
В касерола се загрява млякото и захарта, разбърква се, докато се стопи.  
Добавя се маковото семе, капачката ром, смлените орехи и се разбърква. Оставя се на слаб  котлон при разбъркване, докато почти млякото се изпари . Ванилия. Става гъста макова смес. Охлажда се.
Втасалото тесто се дели на две равни части.
Едната част се разточва с точилка с диаметър около 28 / 30 см.
Разрязва се на 8 триъгълници.
В  основата на всеки триъгълник се поставя по 1 и малко ч. л . от маковата плънка. Завива се кифличка, като крайчетата  и се извиват в полумесец.
Следва другото тесто. 
Подреждат се в тава с хартия за печене и се оставят да втасат за 20 минути.
Намазват се с леко разбит белтък/ жълтък, по избор.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 165 - 170 градуса за около 15 - 17 минути.
След като се охладят леко се поръсват с пудра захар.



Коментари

Популярни публикации