ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК С ШАМПАНСКО - SWEET EASTER BREAD WITH CHAMPAGNE


Великден е!  Не изневерих на традицията си всяка година да  пускам и по един нов модел козунак, този е козунак с шампанско и с фантастична плънка от шоколад, лешници и малко Белис, вкус неземен се получи, силно го препоръчвам. 
Тестото се държи повече от добре ,не се разлива и не съм изпекла козунака във форма , а направо  в плоската тава, както го поставих, така и го извадих, не мръдна.
 
3   - яйца L + 1 жълтък - белтъка за намазване леко разбит с вилица
200 г - кристална захар
200 мл - шампанско
60 г - масло на кубчета
40 мл - зехтин Екстра Върджин/ слънчогледово олио
1 с . л - -лимонов сок
1 с . л - ванилия екстракт
1/2 с . л - есенция Панетоне
настъргана кора от 1 лимон, ядлива кора
400 - брашно 00
450 - брашно Манитоба
точно брашното ми беше 800 г и повече не съм добавяла
щипка сол
30 г - свежа мая ( 10 г суха)
масло за формите
ЩОКОЛАДОВА ПЛЪНКА С ЛЕШНИЦИ И БЕЙЛИС
200 г - течен шоколад
80 - запечени лешници и счукани на едро
3 с . л - Бейлис
перлена и цветна захар за поръска


В купичка се активира маята с 1 ч . л . захар и 1 ч . л . брашно . Оставя се да се активира за 15  - 20 минути
В купата на миксера, работя с  планетарен миксер, се разбиват яйцата, захарта, шампанското, зехтина, сок от лимон, кора от лимон /портокал, есенцията,  ванилията.


 Разбива се с К образната бъркалка за кратко и се прибавя активната мая .
Започва да се добавя по- малко от брашното, като по време на замесването се прибавя и щипката сол. Измесва се до груба топка тесто.
Започва да се прибавя мазнината, първо  зехтина/олиото, трябва да се поеме изцяло и се продължава с маслото на кубчета, като след всяко кубче добре се измесва на средна скорост на миксера. След като е прибавено цялото масло миксера се спира за 20 минути, така ще се развие глутена и след изчакването  измесването продължава за още 10 минути. Тестото трябва да е "почистило" стените на купата.


Тестото се изважда и се прехвърля в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да започне да втасва. Точно в този момент се прибира  в хладилника и се оставя за 1 нощ.
ПЛЪНКА
През това време на изчакване се приготвя плънката, като лешниците се запичат на 180 градуса за 8 минути, охлаждат се. Счукват се на едро.
В купичка се изсипва шоколада , прибавят се лешниците, ликьора Бейлис, разбърква се.
Хладилното тесто е втасало на сутринта, но се оставя за 1 час на стайна температура да се отпусне.
Върху леко намаслен плот се изсипва тестото и се дели на 4 равни части, всяка се дели на още три, или всяка се дели на толкова колкото е харесвано.
В тестото се забелязват образуваните мехури, това говори за добре измесено тесто.


Всяка част се разточва с точилка около 30/15 см и се поставя част от плънката, като два пръста отстрани остават ненамазани. Плънката е повече към суха, затова се разпределя с пръсти. Завива се руло, залепят се крайчетата и се подпъхват навътре, да не изтича плънката,  следват и другите парчета тесто.


Заплитат се, така както всеки желае. Направих от едната част - кръфин.
Така приготвено се оставя да втаса отново, но за около 20 - 30 минути.
Намазва се с леко разбит белтък и се посипва с нарязани бадеми и  със захар по избор. Ползвах цветна и захар на перли.
Пече се на 160 градуса с вентилатор за около 30 - 35минути.
За печене  ползвам термометър, огромно удобство, и вътрешната температура трябва да показва 93 градуса, но аз предпочитам да показва 91 градуса, така повече ми харесва, или по - точно отвътре е добре влажен и при захапка да остане белег от зъбите, това говори да прекрасно изпечен козунак.











Коментари

Популярни публикации