ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА - GARLIC, HERB ROASTED POTATOES, CARROTS, AND ZUCCHINI

 

Печени зеленчуци, като  картоф, морков, тиквичка, малко чесън и ароматни билки са комфортна храна за една лека вечеря.
Зеленчуците се карамелизират във фурната , изпускат своите естествени захари, които от своя страна засилват вкуса им.
Тиквичката придава мек вкус и нежна текстура. чесъна придава на зеленчуците богат вкус и приятна пикантност, мащерката придава хубав аромат , а розмарина със своя дървесен леко боров  аромат подобрява цялостния вкус на зеленчуците, морковите допринасят за сладост и цвят, а картофите за приятна плътност. Зехтинът от своя страна добавя  наситен вкус и допринася за идеално изпечени зеленчуци. Със сол се посипват малко по-обилно и така ще се разкрият всички качества на зеленчуците.
Ястието може да се предложи като гарнитура, но аз го предпочитам за лека вечеря, точно това е моята комфортна храна.

340 г - тиквички нарязани на големи хапки
4 скилиди - чесън нарязан на много тънки филийки
1 с . л - мащерка
1 с .л - розмарин
1/2 с . л . - провансалски билки* - Herbe de Provence
450 г - моркови нарязани на големи парчета
1 - червена чушка нарязана на дребни кубчета
500 г - пресни картофи, по възможност с една големина
4 с . л - зехтин Екстра Върджин 
сол и смлян черен пипер
наситнен магданоз и копър
* мащерка, розмарин, риган, босилек, естрагон, майорана, чубрица

Зеленчуците се почистват. Нарязват се както е дадено по рецептата.
 В купа се разбъркват картофите и морковите с 2 с . л . зехтин. Посипват се с мащерката, розмарин,  повече сол и смлян черен пипер.
Разпределят се в тавичка за печене на един пласт.
Запичат се на 200 градуса  с вентилатор, за около 20 - 30 минути.
Докато се запичат част от зеленчуците се приготвят тиквичките , с нарязан на тънки филийки чесън, провансалските билки и чушката, полива се  с останалата част от зехтина. 
Тавичката се изважда от фурната и се прибавят останалите зеленчуци, добре се разбърква.
Може да се налее не повече от 50 мл гореща вода, по преценка.
Допича се, за още 30 минути, или до готовност на зеленчуците.
След като зеленчуците са напълно готови се изваждат от фурната, посипват се с наситнен копър и магданоз.
Сервират се горещи с плочка сирене Фета и капки зехтин.



Коментари

Популярни публикации