ФАЛШИВО ТИРАМИСУ

 

Тирамису, уникален десерт! Няма да се впускам в подробности кога е създадено , от кого е създадено, защо е създадено тирамису -то,  защото е ясно на всички, или всички сме прочели от къде произлиза, какво означава в превод тирамису и кога е измислена рецептата. 
Това е любим десерт  у дома.  Последния път , когато правих торта тирамису ми бе определено заявено: " или правиш само тирамису или американски фъдж и нищо друго не заслужава вниманието ни". 
В интерес на истината в блога си имам отделна тема само за видове тирамису - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search?q=%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%83
Приготвяла съм най-различни видове тирамису, с ягоди, с череши, торти тирамису,  те са уникални и на вкус и на външен вид,  топчета тирамису, чийзкейк тирамису  и още и още и всички до една рецепти са перфектни!
Не бях приготвяла фалшиво тирамису, но  видях такава рецепта и реших да я пробвам от любопитство. Това е идея, когато нямаш у  дома  маскарпоне, нямаш на разположение и бишкоти, но трябва да забъркаш нещо бързо, защо да не се заместят някои продукти, така и направих, въпреки че винаги имам в хладилника маскарпоне и винаги имам и пакет бишкоти. 
Защо да не се приготви и от друг вид продукти, след като има тирамису без яйца, това означава, че няма да има крем Забайон, но след като някои ползват извара и крем-сирене и пак става този уникален десерт, защо и така да не се пробва.  Затова си разреших да пробвам и определено мога да кажа, че трудно ще се направи разлика от оригиналната рецепта и тази , която предлагам, но нека да се знае, че заместването на продуктите при направата на тирамису това е светотатство в италианската кухня.


КРЕМ
2 - яйца L
100 г - кристална захар
45 г - царевично нишесте
500 мл - прясно мляко + още 50 мл. допълнително
40 г - масло
200 мл - сметана 30%
1 с . л - ванилия екстракт
4 дози - кафе еспресо  
50 мл - вино Марсала
300 г - бисквити Petit Beurre
какао за поръска или шоколадови стружки

КРЕМ
В касерола се загрява млякото до точка на кипене.
В купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, захарта, прибавя се нишестето . Разбърква се с телена бъркалка до гладка смес.
1/3 от горещото мляко се прибавя към яйчената смес при непрекъснато разбъркване. 
Връща се обратно  сместа към основната в касеролата и се поставя на умерен котлон, до сваряване на гъст крем при непрекъснато разбъркване.
Сваля се от котлона, прибавя се ванилията и парчето масло, разбърква се, докато маслото се разтопи.
Цялата смес се прехвърля  в леко намокрена със студена вода купа, покрива се плътно със свежо фолио и се оставя напълно да се охлади на стайна температура , а след това се оставя за 1 нощ в хладилник.
На следващата сутрин се разбива с миксер на висока скорост за да стане отново пухкав крем. Оставя се настрана.
Студената сметана се разбива на висока скорост до твърди връхчета.
Към сметаната се прибавят няколко супени лъжици от крема,  внимателно се разбърква и цялата смес се изсипва при основната сметана, разбърква се с шпатула.
Приготвят се дозите еспресо,  прибавят се 1 -2  ч. л. кристална захар, разбърква се, докато се стопи захарта. Прибавя се и 50 мл  студено прясно мляко и виното Марсала.
Приготвя се подходяща тавичка, ползвам съд от  йенаглас,  28/20 см и на дъното се изсипват 3 с . л.  от крема, разпределят се.
Всяка бисквитка се потопява  в кафето и веднага се изважда и се подреждат във формата. Отгоре се разпределя част от  крема. Посипва се обилно с какао през цедка. Какаото няма да горчи, то е за вкус и аромат.
Следват отново натопени бисквити, крем, какао.
Завършва се с крем.
От бисквитите при мен останаха 5 - 6 бройки.
Покрива се със свежо фолио и се оставя за 1 нощ в хладилник.
Преди сервиране се напудря обилно с какао през цедка, или се настъргва черен шоколад. Но тъй като все пак се прави тирамису, колкото и да е измислено, нека да е покрито с добър пласт какао.




Коментари

Популярни публикации