СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ В БИРЕН СОС
сол и смлян черен пипер
4 скилиди - пресован чесън, (ползвам 2 скилиди, за мен са напълно достатъчни)
1 голяма глава - лук на филийки
2 с . л - едрозърнеста дижонска горчица
3 с . л - зехтин Екстра Върджин / слънчогледово олио
1 ч . л - червен пипер
150 -200 мл - светла бира
2 с . л - брашно
3 - картофа средна големина
Пържолите не се начукват, подправят се със сол и смлян черен пипер и от двете страни.
В купа се смесва горицата, 1 с . л . зехтин и се поръсва с черен и червен пипер.
С тази марината се намазват пържолите, покриват се с фолио и се оставят в хладилник за 1 - 2 часа.
През времето на изчакване в тиган се загрява малко мазнина и се запържва първо лука до златисто и накрая се прибавя пасиран чесън, разбърква се и се изважда от тигана. Оставя се настрана.
В същия тиган се прибавя още малко зехтин , ако е необходимо.
Всяка пържолка се натопява в брашно изтупва се и се запечатва от двете страни в тигана до златисто. След като имат добър загар се налива бирата, изчаква се да заври за 30 секунди и се сваля тигана от котлона.
Прехвърлят в тавичка за печене, поливат се със соса от тигана. Отгоре са подрежда лука и чесъна.
Между пържолките се прибавят няколко картофа нарязани на едри парчета.
Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се пече на 200 градуса, за 30 минути, след това се отстранява фолиото и печенето продължава за още 40- 50 минути на 180 градуса, или до готовност на картофите.
Коментари