ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ И ГЪБИ НА ТИГАН
500 Г - червени картофи
250 г - гъби Печурки
1 глава - лук на филийки
1 скилида - пресован чесън
сол, смлян черен пипер, мащерка, копър
Гъбите се обелват и се изтриват с влажна домакинска хартия. Не се мият под течаща вода, защото ще поемат много от водата и ще променят вкусовите си качества. Нарязват се заедно със здравата част на пънчето на филийки.
Картофите се обелват и нарязват на тесни клинове, подсушават се.
В тиган със загрята мазнина се пускат гъбите да се запържат. Малко преди да се извадят се прибавя пресования чесън и мащерката. Разбъркват се и с решетъчна лъжица се изваждат от мазнината. Оставят се настрана.
В същия тиган се допълва с още малко мазнина и се пускат картофите. След като започват да омекват се пуска и нарязаната на филийки глава лук. Запържват се до златисто.
Малко преди да се извадят се прибавят гъбите, разбъркват се и се свалят от котлона.
Поръсват се с копър.
Могат да се поднесат като самостоятелна вечеря, също така и като гарнитура към печени меса.
Коментари