КЛАСИЧЕСКА СУПА ТОПЧЕТА СЪС ЗАСТРОЙКА

 

ЗА КАЙМАТА
250 г - кайма
30 г - ориз
1/2 глава - наситнен лук
4 стръка нарязан - магданоз
смлян черен пипер, сол 
1 - яйчен белтък
ЗА СУПАТА
1/2 глава - наситнен лук
1 - морков
1 - картоф на кубчета*
50 г - целина от глава
4 с . л - зехтин
2 л - зеленчуков бульон / вода
 50 г - фино фиде
ЗАСТРОЙКА
4 с. л - кисело мляко
2  - яйчени жълтъка
щипка сол

Приготвя се каймата за топчетата. 
Оризът се измива и се слага  във  вряща вода за 5 минути. Изплаква се със студена вода. Оставя се настрана.
Половинката глава лук се наситнява и се добавя към каймата, заедно с наситнен магданоз, белтъка,  сол ,черен пипер и ориза. Омесва се добре. Оформят се топчета с малък размер.
За супата се наситнява половин глава лук, целината на ситно се нарязва, картоф на кубчета, а морковът се  настъргва на ренде или се нарязва на ситно.
В тенджера се загрява зехтин и се добавят зеленчуците да се задушат за няколко минути.
След като заври се добавят топчетата , захлупва се с капак и се оставя да ври около 20 минути
Към края на готвенето се добавя и фидето, оставя се още малко , докато се сготви.
Купата е готова и се сваля от котлона.
ЗАСТРОЙКА
В купичка се разбърква киселото мляко и жълтъците. Добавя се един черпак от супата при разбъркване. Добавя се и още един, така добре жълтъците ще се темперират. Връща се  всичко  обратно в супата и се поръсва с  наситнен магданоз.
* по принцип в класическата супа с топчета не се добавя картоф, но на мен ми харесва и винаги добавям .





Коментари

Популярни публикации