ТИКВИЧКИ ПО ФРЕНСКИ - CUCCHINI IN FRENCH

 

Тиквичките са постоянен асортимент през лятото. 
Всеки готви тиквички, било пържени със заливка от кисело мляко, чесън и много копър, било изпечени във фурната, също тиквички с ориз на котлон или във фурната,  пълнени тиквички,  даже понякога правя и салата  от свежи тиквички и винаги са приятни за един бърз обяд, също и за вечеря.
Тази рецепта я видях по случайност, тя е бърза и лесна и най-вече нещо малко по- интересно. Пишеше "тиквички по френски" но според мен най-добре е да пише в заглавието, "панирани тиквички ", но независимо как е заглавието важното е, че са много  вкусни, едни такива, хрупкави и не поемат мазнина.

2 - тиквички, средна големина
сол, смлян черен пипер
100 г - френско козе сирене, или друг вид твърдо сирене
3 стр. - наситнен магданоз
3 стр. - наситнен копър
1 ч . л . червен пипер
4 - яйца
100 г - галета
50 г - универсално брашно
ДЗАДЗИКИ ДИП
1 -  краставица
200 г - гръцко кисело мляко
100 г - заквасена сметана
1/2 ч . л - смлян бял пипер
1/2 ч . л - сол
1 скилида -  пресован чесън
2 - 3 листа от мента наситнени
копър*
*По принцип гърците не  добавят копър, но тъй като много го харесвам винаги  добавям, даже повечко.



Почистените тиквички се надраскват с вилица върху кората им.
Нарязват се на филийки.
Поръсват се със сол и се оставят за 15 минути.
В купа се смесват 100 г  настърганото сирене, магданоз и копър, яйцата и смлян черен пипер.
Загрява се  в тиган слънчогледово олио за пържене.
В купа се смесва брашното и галетата. 
Всяка филийка тиквичка се потопява  в брашнената смес с леко притискане, а след това се прехвърля в купата с яйчената смес.  С две вилици се изважда тиквичката, нека да са полегати, за да не се пада панировката им. 
Подреждат се в горещото олио.
Пържат се по 4 минути на страна. Изваждат се.
Поръсват се с копър и се допълва млечен сос, аз правя дзадзики, повече ми харесва.
ДЗАДЗИКИ ДИП
Краставицата се почиства от семената с малка лъжичка.  Нарязва се на дребни кубчета, но ако искаме рецептата да е по автентична, то трябва да се настърже на едро ренде. За мен това не е вариант, предпочитам на дребни кубчета.  Кубчетата се поставят в памучна кърпа и с ръка се изстискват, да излезе повечето вода. 
Чесъна се пасира.  
Всичко се изсипва в купа, прибавя се киселото мляко и сметаната, разбърква се и деликатно се добавя струйка зехтин, ако е необходимо още малко сол и наситнен копър и мента 
Посипва се струйка зехтин..





Коментари

Популярни публикации