ГРЪЦКА РЕЦЕПТА ЗА ПИЛЕШКО С ЛИМОН И КАРТОФИ НА ФУРНА - GREEK LEMON ROAST CHICKEN AND POTATOES


8 - пилешки бутчета ( ползвах хубави пилешки гърди,  3 бр пеперуда, които разрязах през средата.)
6  средно големи - картофа
1 с . л - сух риган
1 глава- лук на филийки
черен пипер, сол, мащерка, зехтин Екстра Върджин
МАРИНАТА ЗА ПИЛЕШКОТО
3 скилиди - пресован чесън
1 кубче БИО пилешки бульон
сок от 2 лимона
настъргана кора от 2 лимона
1 с . л - риган
50 мл - зехтин Екстра Върджин
200 мл - вода
40 г - мед
60 г - мека горчица

Почистените картофи се нарязват на клинове. 
В тиган се загрява зехтин и се поставят  лука да се запържи, а сред това и картофите да се запържат до златисто . Посоляват се със сол, смлян черен пипер, мащерката и 1 с . л .  сух риган.
Свалят се от котлона. Оставят се настрана.
МАРИНАТА
В купа се смесва пресован чесън, кубчето бульон,  1 с . л . риган,  лимоновата кора и сок, зехтина, меда, водата и горчицата. Всичко се смила в робот до хомогенна смес. 
Цялата смес се изсипва върху пилешкото. Покрива се с фолио и се оставя за 2 часа или за 1 нощ в хладилник.
В подходяща тавичка за печене се изсипват лука и  картофите, а  върху тях се подрежда пилешкото. Останалата марината се разпределя отгоре. Покрива се с алуминиево фолио.
Така приготвена тавичката се поставя в гореща фурна на 190 градуса с вентилатор  и се пече за  45 минути. 
Отстранява се фолиото и се допича за още 30 минути, като често се полива със сос от печенето.
Поръсва се с наситнен магданоз.





Коментари

Популярни публикации