РАМСТЕК. РАЗКОШНАТА ПЪРЖОЛА НА ФУРНА - THE MOST DELICIOUS STEAK

 

Обичам Рамстек. Тази рецепта не е точно за класическия Рамстек , бяга малко от оригинала, защото е  приготвена със свинска пържола, а оригиналната рецепта е с телешка такава. Не успях за намеря такова телешко месо, което на мен да ми харесва на вид. Не е толкова страшно да се приготви добър Рамстек и със свинско месо.

4 - пържоли от свински врат
3  големи глави  - лук нарязан на филийки
1 ч . л - сол
1 ч . л - смлян черен пипер
30 г - масло
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
1 с . л - коняк
стръкче розмарин
МАРИНАТА  ЗА ЛУКА
1 ч . л - смлян черен пипер
1 ч . л - сол
2 ч . л - соев сос
1/2 с. л - универсално брашно
и още
300 мл - бира Хайнекен или подобна
ТОПИНГ ЗА ПЪРЖОЛИТЕ
2 ч . л - дижонска горчица
2 ч . л - течен мед
сок от 1/2 лайм
1/2 ч . л - зехтин Екстра Върджин
черен пипер и сол 

След като е нарязан лукът на филийки  се разпределя в тавичка за печене, ползвам йенаглас , правоъгълна форма 25/20 см. Поръсва се със сол, черен пипер, брашното и 2 ч . л . соев сос. Много добре се разбърква. Оставя се настрана.
В купичка се приготвя топинг за пържолите, като  добре разбърква: дижонската горчица, меда, сок от лайм, сол, черен пипер и малкото зехтин.  Оставя се настрана до ползването му.
Месото се подсушава с домакинска хартия.  Не се начуква с чукче, не се изтънява! Дебелината на пържолите трябва да е около 2 см
С много остър нож от едната страна се срязва на ромбоиди, без да се стига до края.
Посолява се със сол, смлян черен пипер и от двете страни.
В чугунен тиган или тиган с добро дебело дъно се загрява зехтина и маслото.
Слагат се пържолите да се запечатат и от двете страни по 3 минути на страна. Хвърля се стръкчето розмарин.  Времето се засича по часовник.  По време на готвенето се заливат със соса от тигана.
Към края на готвенето се прибавя коняка и се фламбира.  Той е прекалено малко, за да е притеснително, само за секунда ще се възпламени и ще загасне, но ще остави приятен аромат. 
Изваждат се пържолите, отстранява се розмарина  и се поставят в тавичката върху лука. 
Налива се бирата. 
Всяка пържола се намазва с топинг от купичката, която е оставена настрана, а това е сосът с горчицата.
Така приготвена тавичката се покрива с алуминиево фолио.
Поставя се в загрята фурна  на 180 градуса с вентилатор и се пече общо 60 - 70  минути, като на 45 минута се отстранява фолиото и се допича, да хване добра коричка.
Сервира се по две пържоли и отстрани 2 - 3 с . л . запечен лук.





Коментари

Популярни публикации