СВИНСКИ РЕБЪРЦА НА ФУРНА - OVEN BAKED PORK RUBBERS


Това е една страхотна,  невероятно вкусна рецепта, която е лесна и се приготвя бързо. Благодарение на маринатата месото става сочно, добре изпечено и както се казва "пада от кокал" .

ЗА РЕБЪРЦАТА
2 кг - свински ребърца
1 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
1/2 ч . л - чесън на прах
1/2 ч . л - пушен червен пипер
1 с . л - чили сос
1/2 ч . л - суха подправка за барбекю (тя е гръцка и е по избор)
3 с . л - зехтин Екстра Върджин / слънчогледово  олио
ГЛАЗУРА ЗА РЕБЪРЦАТА
2 ч . л - течен мед
2 с . л - соев сос
2 с . л - барбекю сос
ЗА КАРТОФИТЕ
5 / 6 -  пресни картофи средна големина ( по възможност еднаква големина)
1/2 ч . л . сол
1/2 ч . л . черен пипер
1/2 ч . л - червен пипер
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
МАСЛЕНА ПАСТА ЗА КАРТОФКИТЕ 
2 скилиди - пресован чесън
1 връзка - свеж копър
40 г - меко масло


Ребърцата откъм костта имат т.нар. "сребърна ципа" Тя е жилава и трябва да се отстрани и най-лесно става, като се захване с парче домакинска хартия и се издърпа.
Обръщат се с по плътната част, там където е повече месо и с остър нож се правят ромбовоидни  разрези, без да се стига до края. Поставя се в подходяща тавичка по размер на парчето месо.
В купа се приготвя маринатата. 
Смесват се лъжичката сол, смлян черен пипер, чесън на прах, пушен  червен пипер, сухи билки за барбекю, зехтина  и чили сос. Приготвената марината се втрива в ребърцата. ( ползвам ръкавици).
Тавичката се покрива с фолио и се оставя в хладилник най-малко за 3 часа или за 1 нощ. Оставих за 1 нощ, да поеме месото добре ароматите на подправките
Приготвя се подходяща тавичка за печене. 
Покрива се с голям лист алуминиево фолио.
Смачква се една голяма хартия за печене на топка, ( по лесно е поставянето й и не се движи ) отваря се и се застила върху алуминиевото фолио, така че да има краища отвън и от двата вида фолиа.
Изважда се от хладилника месото и се поставя върху хартията за печене и се завива като пакетче.
Отгоре се завива алуминиевото фолио, като добре се завиват страничните части откъм тясната страна.
Така приготвено пакетчето се поставя в гореща фурна на 180 градуса с вентилатор и се пече 60 минути.
КАРТОФИ
Картофите се почистват с четка. 
Разрязват се наполовина. Поставят се в дълбока купа.
Поръсват се със сол, смлян черен пипер, червен пипер и 2 с . л . зехтин, разбъркват се.
След 60 минути се изваждат ребърцата и отстрани се подреждат картофите. Месото все още си остава опаковано.
Отново се вкарват във фурната, но за 30 минути на 180 градуса с вентилатор.
МСЛЕНА ПАСТА ЗА КАРТОФИТЕ
В купичка се слага пресован чесън, мекото масло и  наситнената връзка копър. Хубаво се разбърква с вилица,  до крем.
ГЛАЗУРА ЗА РЕБЪРЦАТА
В купа се изсипва меда,  соев сос, барбекю сос и добре се разбърква, оставя се настрана до ползване.
След 30 минути се изважда тавичката и внимателно се отстранява хартията и фолиото от ребърцата.  Намазват се с  приготвената глазура посредством четка и от двете страни.
Върху всяко разрязано картофче се правят дълбоки разрези с острието на нож, така маслото ще попие ,  разпределя се  маслената смес върху всяко картофче, използва се цялата смес.
Връща се тавичката обратно във фурната за още 15 минути на 180 градуса.
Ребърцата са готови и са перфектна комбинация от крехко, сочно  месо и ароматни подправки.





Коментари

Популярни публикации