ЧЕРЕШОВО ТИРАМИСУ - TIRAMISU ALLE CILIEGIE
Вкусен, лесен и разхладителен летен десерт, какво по - хубаво от разкошни черни, сочни, големи череши покрити с крем Забайон, какво повече може да се желае от един десерт, удоволствието е напълно мое.
250 г - маскарпоне*
200 мл - сметана 35%
3 - яйчени жълтъка L
150 мл - студено еспресо
150 мл - вино Марсала
300 г - хубави череши, почистени и още малко за декорация
2 с . л - кафява захар
малко парче твърда канела
2 с . л - пудра захар
около 10 бишкоти Савоярди
* трябваше ми по - голямо количество, затова количеството на продуктите са двойни . Тъй като количествата са двойни тирамису . то го направих в тортена форма и се получи разкошна торта.
Почистват се черешите .
Поставят се в касерола и се налива 100 мл от виното. Добавят се и 2 с. л . кафява захар и малкото парче твърда канела.
Поставят се на умерен котлон и се оставят да ври 10 минути.
Сваля се от котлона и се охлажда напълно, като плодовете се оставят в касеролата, така ще се овкусят повече.
След това се отцеждат черешите, запазва се течността и към нея се прибавя студеното кафе и останалите 50 мл вино Марсала.
В касерола се слагат жълтъците и се поставят на водна баня и на умерен котлон.
Разбъркват се постоянно с телена бъркалка, докато достигнат 60 - 65 градуса, трябва леко да се сгъстят. Много трябва да се внимава, защото бързо може да се превърнат в бъркани яйца и ако това се случи се свалят от котлона и се започва отново с нови жълтъци. За целта аз ползвам кулинарен термометър, така съм спокойна, че няма да ги изпусна.
В купа се разбива маскарпонето и пудрата захар. ( ползвам 1 с . л . непълна захар, за мен е достатъчно)
Прибавят се и жълтъците и отново се разбива за кратко
Разбива се сметаната до сняг.
Към нея се прибавят 4 -5 пълни с. л . от жълтъчния крем и се разбърква , а след това се изсипва цялата смес към жълтъчната, разбърква се добре. Получава се разкошен пухкав гъст крем.
В подходяща форма първо се сипват 2 - 3 с . л от крема, разпределя се по дъното.
Започва реденето на бишкотите, една до друга, като първо се натопяват в кафеената смес. Отгоре се разхвърлят черешите, а върху тях се сипва част от крема, заглажда се. Покрива се плътно с хубаво какао.
Следва отново бишкоти, череши, крем.
Ще остане от крема достатъчно и се поставя в сладкарски пош с накрайник звезда и се пошират малки розички.
Покрива се с малко какао и за разкош се подреждат череши и няколко листа мента.
Оставя се в хладилник за 4 -5 часа.
черешите от своя страна също дават допълнителна влага върху бишкотите и трудно се режат хубави тортени парчета, затова за удобство може да се сервира на хубави топки с лъжица.
Коментари