ТРАДИЦИОННИ ФРЕНСКИ ШОКОЛАДОВИ ТАРТАЛЕТИ - TRADITIONAL FRENCH CHOCOLATE TARTLETS
60 г - пудра захар
щипка - сол
115 г - студено масло на кубчета
1 - яйчен жълтък М
1 ч. л - ванилия екстракт
ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
200 г - черен шоколад 60 - 70%
180 мл - сметана 30%
15 г - масло
В купа се смесва брашното, пудрата захар и солта, разбърква се. Прибавя се студеното масло на кубчета и с ръчен блендер, нож или вилица се довежда до трохи.
Прибавя се яйцето и бързо се омесва тесто. Не е необходимо да се добавя студена вода, рецептата е много точна и тесто ще се оформи.
Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
Докато се охлажда тестото се изрязват кръгчета от хартия за печене с големината на металните формички. Оставят се настрана.
Приготвят се и перли за печене, или дребна леша. Оставя се настрана.
Охладеното тесто се разточва върху брашно, като отгоре също се напудря с брашно, също и точилката, с дебелина около 3 мм.
Върху тестото се поставя формичка и се изрязва кръгче. Внимателно се натиска тестото по дъното и по реброваната част на формичката. Надупчва се с вилица.
Поставя се кръгче от хартия и се напълва с перли за печене, или дребната леща.
Така подготвени се подреждат в плоска тава, тавата от фурната е с добра големина, и се поставят в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор и се пече за 10 минути.
Изваждат се и бързо се отстранява хартията от всяка тарталетка, също и перлите за печене.
Допичат се за още 8 /10 минути, до хубаво златисто.
Изваждат се и се оставят да се охладят напълно в самите формички.
ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
Нарязва се шоколада на ситно.
Сметаната се загрява до точка на кипене.
Горещата сметана се излива върху шоколада и се оставя за 1 минута. След това добре се разбърква , като се прибавя и маслото.
След като са напълно охладени тарталетите се напълват с шоколад.
Коментари