ТРАДИЦИОННА ФРЕНСКА КИФЛА СЪС СТАФИДИ - TRADITIONAL FRENCH PAIN AUN RAISINS
Всички или така предполагам, които сме били във Франция сме си купували тези уникално вкусни традиционни кифли със стафиди , продават се почти във всяка пекарна. Удоволствието е мое, когато се разхождам из улиците на Париж да хапвам по- малко от тази кифличка. Тя е перфектната спирала пълна с разкошен ванилов крем и стафиди - идеална за закуска или следобедно лакомство с чаша кафе.
Смята се ,че тази кифличка е първа братовчедка на френските кроасани, коя е по - хубава, да си кажа честно не знам, и двете са перфектни.
340 г - универсално брашно
50 г - кристална захар
3 г - суха мая
щипка - сол
240 мл - хладко прясно мляко
60 г - меко масло
1 -яйце L
КРЕМ
240 мл - прясно мляко
2 - жълтъка L
50 г - кристална захар
15 г - царевично нишесте
1 ч . л - ванилия екстракт
и още
80 г - златни стафиди
2 с . л - топло кайсиево сладко за глазура
Стафидите се натопяват от предната вечер в ром. Ако не сте имали възможност то тогава се заливат с 3 с . л . ром и отгоре се сипва гореща вода, колкото да ги покрие. Оставят се докато се приготви тестото и крема. След това се отцеждат и подсушават.
ТЕСТО
В купата на миксера се смесва брашното, захарта и маята.
Добавя се топлото прясно мляко и мекото масло.
Завесва се тесто, и по време на месенето се добавя и щипката сол.
Меси се на средна скорост около 5 - 6 минути.
Трябва да се получи меко и леко лепкаво тесто, ако тестото прекалено лепи по ръката може да се добави още малко брашно 1 до 3 с . л. но внимателно, не бива да се прекалява.
Измесеното тесто се покрива и се оставя да втаса, за около 60 минути.
През времето на изчакване се приготвя КРЕМ
Загрява се млякото до точка на кипене.
В купичка се размесва захарта и нишестето, добавят се жълтъците и всичко се разбива с телена бъркалка / вилица.
Прибавя се част от горещото мляко при разбъркване ,връща се цялата смес в млякото и на умерен котлон се сварява гъст крем. Сваля се от котлона прибавя се ванилията.
Пресипва се в купа изплакната със студена вода, покрива се плътно с фолио да не се образува коричка и се оставя напълно да се охлади.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълник върху малко брашно с големина 30 / 45 см. Изравняват се страните.
Отгоре са разпределя равномерно цялото количество крем и се поръсва с подсушените стафиди.
От дългата страна се завива на руло.
Разрязва се на 12 парчета. За удобство ползвам кулинарен конец и става много лесно и така тестото не се смачква.
Филийките се подреждат в тава с хартия за печене.
Оставят се да втасат отново за 30 минути.
Пече се на 180 градуса с вентилатор за около 17 - 18 минути, до златисто.
След като се извадят от фурната още горещи се намазват с леко затоплено сладко, за блясък и разкош.
Коментари