КИФЛИЧКИ "ВАНИЛОВИ ВЪЗЕЛЧЕТА" - VANILLA SUGAR KNOTS


 250 г - универсално брашно
30 г - кристална захар
щипка - сол
3 г  - суха мая
100 мл -хладко прясно мляко
1 - яйце М
30 г - меко масло
ВАНИЛОВА ПЛЪНКА
50 г - меко масло
1 с . л - ванилия екстракт
30 г - кристална захар
ЗА НАМАЗВАНЕ НА КИФЛИЧКАТА
20 г - разтопено масло
ЗА ПОРЪСКА
захарни перли

ВАНИЛОВА ПЛЪНКА
В купичка се смесва мекото масло, захарта и ванилията. Разбърква се до крем. Оставя се настрана до ползването му.
ТЕСТО
В купичка се изсипва маята, 1/2  ч . л . захар, 1 ч . л . брашно и 2 - 3  с . л . прясно мляко. Разбърква се и се оставя да шупне за 10 -  15 минути. По принцип сухата мая не се активира предварително, но за да съм сигурна  в качествата й понякога я активирам, особено, ако е купена преди години, както в случая. Разбира се, че нищо й нямаше и се активира прекрасно.
В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, пресято, за да е по- пухкава кифличката, активната мая, захарта, останалото мляко, яйцето, солта и мекото масло. Замесва се  гладко тесто. 
Тестото леко лепи по ръката, но така трябва да бъде, повече брашно не се добавя, рецептата е много точна.
Изважда се от купата на миксера и се поставя в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за 1 час.
Втасалото тесто се разточва върху малко брашно  на правоъгълник с размер 30/40 см. Намазва се с ваниловата плънка равномерно и навсякъде.
Горната (или долната ) страна се сгъва към средата, а другата половинка се захлупва върху първата страна. С ръце леко се оформя.




С нож за пица се разрязва на 10 ленти.
Всяка лентичка с пръсти леко се оформя в дължина и се разрязва на три тънки лентички, като в горната страна тестото оставя цяло, не се разрязва. Лентичките се сплитат на плитка.
Плитката се сгъва като топче и се поставя в книжна капсула и се подреждат във форма за мъфини
Оставят се да втасат отново за 20 - 30 минути.
Преди да се вкарат във горещата фурна на 180 градуса с вентилатор леко с пръсти се намазват с вода, за да може захарните перли да се залепят.
Пече се за около 15 - 18 минути, да бъдат златисти.
Още горещи се намазват с разтопено масло.
Поднасят се леко топли.




Коментари

Популярни публикации