СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ И МАКОВА ПАСТА ПО ИДЕЯ НА ЕВА ТОНЕВА

 

1 кг - сини сливи
 6 - яйца L
 200 г - смляна  макова паста*
100 г - смлени бадеми ( ползвах бадемово брашно) 
250 г - масло на стайна температура
100 г - пудра захар
80 г - кристална захар
2 - 3 - лимонови капки
щипка -  сол
1/2 ч . л- канела на прах
пудра захар за поръска
* ползвам готова макова паста, но не е проблем да се приготви, като : маковото семе може да се смели в кафемашина, след това се полива с малко врящо прясно мляко, оставя се за 10 - 15 минути и се отцежда, готово е за работа.


Сливите се разполовяват.
Яйцата се разделя на жълтъци и белтъци.
Маслото се разбива с пудрата захар до крем, за около 3 -4 минути на висока скорост.
Прибавят се един по един жълтъците и след всеки добре се разбива.
Белтъците се разбиват с щипката сол и лимоновите капки с останалата кристална захар до меки върхове.
В купа се пресява брашното, прибавя се смляната макова паста, канелата и бадемите, разбъркват се и се прибавят на три порции към маслената смес при разбиване. 
1/3 от сместа се прибавя към разбитите белтъци, внимателно се разбърква с шпатула и се връщат към основните белтъци, разбърква се внимателно с шпатулата, да не спадне обема.
Цялата смес се изсипва в тортена форма с d 26 см покрита с хартия за печене на дъното, заглажда се. Отгоре се  подреждат разполовените сливи.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 160 градуса за около 50 - 60 минути или до суха клечка.
Изважда се и се охлажда върху решетка и след това се напудря с пудра захар.





Коментари

Популярни публикации