ДЕКАДЕНТСКА ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ГРЪЦКО КИСЕЛО МЛЯКО БЕЗ БРАШНО , БОГАТА, ПУХКАВА И БЕЗ ЧУВСТВО ЗА ВИНА - DECADENT FLOURLESS CHOCOLATE GREEK YOGURT CAKE, RICH, FUDGY AND GUILT FREE
Тази торта е богата, пухкава и много шоколадова, но важното е, че е приготвена със здравословни продукти т. е. бадемово брашно, какао, и богато на протеини гръцко кисело мляко. Това е десерт лек и питателен с перфектен баланс между разкошно и здравословно. Силно прилича на богато брауни изпълнено с висококачествено какао. Не съдържа глутен и рафинирана захар, богата на протеини, които идват от гръцкото киселото мляко и всяко отрязано парче съдържа само 293 калории.
180 г - бадемово брашно
60 г - висококачествено какао
1/2 ч . л - сода бикарбонат ( ползвам мерителни лъжички, но измерено и точно 3 грама)
щипка - сол
3 - яйца L
120 г - гръцко кисело мляко
160 мл - кленов сироп
1 ч . л - ванилия екстракт
120 г - разтопен шоколад
и още
60 г - разтопен шоколад за заливка
и нарязан шоколад за декорация
и какао за поръска
Смесват се сухите съставки, бадемовото брашно, какаото през цедка, солта и содата бикарбонат.
120 г - шоколад се разтопява на водна баня.
Смесват се мокрите съставки, яйцата се разбиват с телена бъркалка, прибавя се киселото мляко, кленовия сироп, разтопения шоколад, ванилията. Хубаво се разбива с телената бъркалка, може да се ползва и миксер, но не е задължително.
Внимателно двете смеси се смесват и добре се разбъркват с шпатула и трябва да се получи лъскава, богата, тежка и гладка смес.
Изсипва се в тортена форма с d 20 см покрита с хартия за печене.
Пече се в загрята фурна на 17 градуса с вентилатор за около 25 - 30 минути. Поставено дървено шишче по средата на тортата трябва да излезе с влажни трохи. Тортата не се препича.
Охлажда се върху решетка.
Отгоре може да се посипе обилно с какао или да се залее изцяло с разтопен шоколад, но тъй като обичам и двете реших по страните да изсипя разтопен шоколад и да се стече по стените и отгоре да я посипя с хубаво какао. Зя разкош в средата нарязах черен шоколад.
Коментари