СУПА СЪС СПАНАК, БЯЛ БОБ И ТОПЧЕТА ОТ КАЙМА - SPINACH AND WHITE BEAN MEATBALL SOUP
1 глава - лук наситнена
2 - моркова на кубчета
3 стръка - наситнена целина
1 дафинов лист
1 ч . л - суха мащерка
1 скилида -пресован чесън
сол и микс от зърна черен пипер
400 г - бял боб от консерва, изплакнат и отцеден ( италианците ползват боб, който се нарича канелини, той е с хубави кръглички, почти еднакви зърна и е доста дребен, но тъй като у нас не се предлага го замених с обикновен бял боб със средна големина)
около 1600 мл - зеленчуков бульон
* ще бъде разделен , ако каймата се довежда до трохи, но ако се оформят топчета зехтина не се разделя и се добавя цялото количество.
ЗА КАЙМАТА
250 г - смес кайма
30 г - ориз
1 - белтък
сол
1/2 глава -наситнен лук
малко наситнен магданоз
Тази рецепта има два варианта за приготвяне на каймата, може да се запържи до трохи и така да се добави, или да се оформят топчета, като за супа топчета.
Не харесвам кайма разтрошена в супа, може би поради тази причина не съм приготвяла и така известната турска супа, много хора я харесват, но на външен вид не ми допада, но това е само мое виждане. Затова предпочетох да приготвя топчета, които се приготвят малко по - големи от традиционните и да ги добавя. нищо друго не съм променяла.
Супата е изключително вкусна, изпълнена със зеленчуци и е много подходяща за есента.
40 мл - зехтин Екстра Върджин, разделен на 2х20 мл
2 - моркова на кубчета или шайби
3 стръка - наситнена целина
1 - дафинов лист
1 ч. л - суха мащерка
сол и микс от зърна черен пипер
400 г - бял боб от консерва, изплакнат и отцеден
около 1600 мл - зеленчуков бульон
ЗА КАЙМАТА
250 г - кайма смес
30 г - ориз
1 малка глава - наситнен лук
сол и смлян черен пипер
1 - белтък
2 стръка- наситнен магданоз
настърган пармезан
Първо се приготвя топчетата от кайма. Правят се малко по- големи от традиционните за супа. След като са оформени се пускат във вряща вода за около 15 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят настрана.
Приготвят се зеленчуците, като се наситнява лука, морковите се нарязват на кубчета, спанака се нарязва, също и целината, прибавя се и дафинов лист и мащерката и всичко това се изсипва в горещ зехтин, да се задуши, да омекнат, за около 5 минути при периодично разбъркване на средна степен на котлона.
Добавя се пресован чесън, сол и зърна черен пипер и се разбърква за 30 секунди.
Добавя се отцедения боб, спанака, разбърква се за около 1 - 2 минути, да омекне спанака * . Налива се остатъчния бульон от варенето на топчетата, той е около 400 - 500 мл и се допълва с гореща вода/ зеленчуков бульон до 1600 мл. Оставя се да ври за около 15 минути, да се сварят морковите.
Прибавят се топчетата и се оставя да къкри още за 8 - 10 минути.
Супата се сваля от котлона, напълно е готова.
Може да се направи застройка с 1 жълтък и се посипва с наситнен магданоз.
При сервиране се предлага настърган пармезан.
* за удобство предварително винаги бланширам спанака в малко вода, отцеждам го и след това го добавям, там където ми е необходим.
Коментари