ШОКОЛАДОВИ МАДЛЕНИ ПО ИДЕЯ НА ЕВА ТОНЕВА


3 -  яйца L
100 г - кристална захар ( намалих  на 50 г)
150 г - Нутела*
80 г - брашно за сладкиши и торти
20 г - царевично нишесте
10 г - високомаслено какао
1 ,5  ч . л - бакпулвер
60 г - масло
щипка - сол
и
20 г - масло на формите
какао за поръска
* ползвам NOCCIOLATA ORIGINAL има добри съставки, няма палмово масло и  съдържа слънчогледово масло, какаово масло и др. съвсем приемливи съставки, на мен ми харесва.



В топилката за шоколад се изсипва nocciolata / nutella и 60 г  масло. Разтопяват се на слаб котлон и се оставя настрани.
В купа се  пресяват сухите съставки, брашното, бакпулвера, солта, какаото и нишестето. Разбъркват се с телена бъркалка.
В купа се разбиват на висока скорост яйцата и захарта до пухкава смес за около 8 - 10 минути. Сместа трябва да  изсветлее и да се сгъсти.
Добавят се в три приема сухите съставки и се разбърква внимателно с шпатула, до колкото може да се запази обема на сместа.
На тънка струйка по стените на купата се прибавя шоколадовата смес, внимателно се разбърква, удобно е да се ползва телена бъркалка.
Покрива се купата с фолио и се оставя за 1 час в хладилник.
Формите за мадлени се намазват с 20 г разтопено масло.
Във всяка форма се поставя около 1 с. л. но не пълна от сместа, трябва да заема 2/3 от обема.
Пече се на 190 градуса с вентилатор за около 8 - 10 минути.
Изваждат се и се охлаждат в самата форма, а след това се оставят върху решетка до пълното им охлаждане.
Може да се напудрят с какао на прах.


Важното е при тези френски бисквити да се получи така очакваното подуване , хълмче на бисквитката, или добре оформено капаче на бисквитката, това говори, че е добре приготвена, а и бисквитката Мадлен с това е известна.







Коментари

Популярни публикации