ЕСЕННА СУПА С БРОКОЛИ И КАРТОФИ
1 глава - лук на ситно
3 -  моркова
2 големи - картофа
60 г - масло
1 ч . л - зехтин Екстра Върджин
сол, смлян черен пипер, суха мащерка,  индийско орехче и по желание  капки сметана
Нарязва се лука на ситно.
Морковите се нарязват на шайби.
В тенджера се загрява маслото и зехтина.
Изсипва се лука и морковите и се задушават за около 3 - 4 минути при периодично разбъркване.
Прибавят се картофите нарязани на големи кубчета, разбърква се. 
Добавя се около 700 - 750 мл зеленчуков бульон или гореща вода, да покрие зеленчуците. Прибавя се сол, смлян черен пипер, индийско орехче, суха мащерка.
Оставя се на умерен котлон да ври за около 20 минути да омекнат напълно картофите.
Към супата се добавят броколите нарязани на малки розички. Захлупва се с капак и се оставят  за не повече от 10 минути.
След като супата е напълно готова се сваля от котлона и се отделят  3 черпака и се пасират до гладкост. Връщат се обратно , така супата ще има плътност и леко ще се сгъсти.
Поръсва се с наситнен копър и по желание капки сметана.
Коментари