КАК СЕ ПРАВИ ВАНИЛИЯ ЕКСТРАКТ ОТ ВАНИЛОВИ ШУШУЛКИ
Определено мога да споделя, че при работа със сладкиши основно ползвам ванилия екстракт или ванилова паста. Купувам си я, ще я покажа и това е най-добрата фирма за ванилия екстракт, въпреки че цената и е доста висока в последни две - три години. Едно шишенце от 118 мл вече е почти 60 - 70 лева, наистина е много, като пари, а количеството не е много, а ваниловата паста се предлага по 30 г това е толкова малко, нищо работа, почти за два пъти и край. Въпреки това аз я харесва и я ползвам. Скъпо удоволствие!
Но така се случи, че получих огромен подарък, за моя огромна изненада.
Имам си приятелка, която живее в Мюнхен , но има сериозно заболяване, то е нелечимо и с годините все повече се изостря и накрая винаги е с фатален край, за огромно съжаление. Лекарите не могат да й помогнат повече, от това което се предлага в Германия, много е сложно и в подробности няма да навлизам.
С минаването на годините и търсене на алтернативи попада на клиника почти на края на света, или през девет земи та в десетата, наистина е така. На това далечно място, далечно, защото се пътува със самолет два - три дни плюс прекачвания и т . н . се намира клиника, която лекува почти всичко, поне така ми се обясни. Ще дам и пример, че там в тази клиника се лекува тотално псориазис, там изобщо не се смята за сериозно заболяване, почти се лекува паркинсон , като пристигат хора на колички и си тръгват прави на крака и още и още. Зная, че е по -средата на океана и е остров. Зная също, че клиниката е много скъпа, не всеки може да си я позволи, но и никога не съм питала какви са цените, защото това не е моя работа. Няма да навлизам в подробности, но напълно зная, че моята роднина, тя ми е братовчедка и приятел там успяват да я стабилизират за 1 година, така че тя е жива и здрава.
Лечението им е много специфично, нещо като аюрведа, но не съвсем, тяхна специална храна, изключителен режим на спокойствие, покой, който се спазва много строго, изключителни грижи, но важното е, че е добре, жива и здрава, нека така да бъде!
Сега при последното й пътуване ме попита, какво искам да ми донесе? Нищо не искам, нищо не ме интересува от това място на края на света, никакъв афинитет нямам към такива далечни дестинации, но тя много настояваше и накрая й казах, - донеси една шушулка ванилия и това е. Една шушулка ,защото зная, че е скъп каприз от моя страна. Да ама, не там ванилията на шушулки е почти без пари. Не ми е ясно как става, като на борсата ванилията се продава на високи цени и то вай-вече от последните две - три години. Донесе ми половин килограм пакетчета по 100 грама всяко, вакуумна опаковка и с дълъг срок на годност. Трябва поне 100 грама да направя на ванилов екстракт, това е много като количество, и още 100 г ще направя ванилова паста. Другата ще си я съхранявам, както написах тя е с вакуумна опаковка със срок на годност до 10 години, ако не се отвори.
Ванилията е разкошна, широка, мека, влажна, еластична, така , както трябва да бъде една шушулка ванилия, ще я покажа. Затова ми е поста, как си направих чист ванилов екстракт.
Ползвала съм съветите от видни наши кулинари и ще ги покажа най-долу като линкове.
Направата е лесна, само е необходимо малко свободно време.
Трябват хубави широки, меки, еластични, влажни ванилови шушулки.
Алкохол - висок процент , най-добре е руска водка 40%, защото тя няма никакъв мирис, не е ароматизирана, но също така върши работа и бърбън , ром, но те имат аромат и не ги препоръчвам.
Бутилката, която ще се ползва трябва да е с добра капачка, хубаво да се затваря, и ако в шкафа по някое време започне да ухае на ванилия, говори, че тапичката на бутилката пропуска, а това не е добре и течността трябва да се прехвърли.
Хубаво е да се сложи етикет, кога е направен екстракта, защото си има ред на разклащане на бутилката, първата седмица, следва втората или третата и т . н . по- долу ще го напиша.
Екстрактът се съхранява на тъмно място.
Екстракт приготвен с 40 % алкохол може да бъде ползван след четвъртата седмица. Процеса продължава до 6 месеца. След втория месец аромат на алкохол вече няма, изчезва.
Трайност на готов извлек - не е упоменато специално, но при отворено шише най-добре е до 1 година да се използва, но някои специалисти посочван дълъг срок на годност до 10 години, защото така или иначе присъства алкохол висок процент.
30 г - ванилови шушулки
250 мл - алкохол 40%
бутилка или подобно - около 300 - 350 мл
Моята бутилка е от 750 мл то при мен количеството ванилия е около 96-98 грама, съответно и повече алкохол.
Разрязват се ваниловите шушулки по средата с върха на остър нож .
С сервизен нож с кръгъл връх може и чаена лъжичка се изстъргват семената, това се нарича хайвер на ванилията. Той е черен, мек, като пух е, влажен и силно ароматен.
Изстърганата шушулка с кулинарна ножица се нарязва на парчета 4 -5 броя. Те ще се добавят в бутилката при ваниловите зрънца, хайвера. Те също са силно ароматни. Нищо не се хвърля от шушулките, даже ако случайно има твърдо крайче то също влиза в бутилката.
Сипва се нужното количество алкохол и бутилката с добра капачка се затваря и се оставя на тъмно място.
За да не се забрави, кога е приготвен извлека се слага етикет , като се пише дата на приготвяне , кога се навършват две седмици , 6 седмици и 6 месеца.
Първата седмица се разклаща енергично по веднъж всеки ден.
От втората до четвъртата се разклаща по няколко пъти седмично. Ще се забележат памукообразни фибри за плуват в бутилката заедно с ваниловите зрънца - това е напълно нормално.
Петата седмица - може вече да се ползва ванилията. Ако искате да се забелязват зрънцата ванилия се разклаща бутилката преди да се отсипе.
Френските кулинари задължително, когато приготвят крем Брюле , държат да се забелязват зрънцата ванилия, това говори за високо качество на ползваните продукти.
Между втория и шестия месец се разклаща бутилката, когато се сетите.
След шестия месец екстракцията е напълно завършена и полученият екстракт трябва да се пречисти, това означава да се филтрира през стерилна марля и насипе в стерилни бутилки.
Но аз него правя, през годините назад съм правила екстракт ванилия, сега е за втори път и според мен не е необходимо, защо държа да се забелязват ваниловите зрънца.
Шушулките , които остават се изваждат, изсушават и се слагат в буркан със захар и се приготвя ванилова захар, тя върши също страхотна работа при добавяне към сладкиши.
Това е целия процес , никаква работа ,но с дълго изчакване. Сега я приготвих и за Коледа ще имам разкошен ванилов екстракт.
Благодаря на:
Коментари