КЕЙК СЪС СМОКИНИ, ЛЕШНИЦИ И ШОКОЛАД - CAKE WITH FIGS, HAZELNUTS AND CHOCOLATE


 Да си кажа честно ,че не съм по смокините, не ги обичам, а толкова много са харесвани. На вилата имам едно дръвче и  толкова много смокини ражда, че се чудя какво да ги правя и ги раздавам, кой къде мине и  ето ти една купа със смокини. По случайност съм набрала малко и ги сложих в хладилника и днес видят една рецепта на кейк със смокини, и веднага го забърках, точно дойдоха,  като че ли бях ги броила, трябваха ми около 20 бройки. Определено мога да кажа, че се получи един фантастично вкусен кейк, силно влажен, с  богата консистенция и  аромати.
Бих препоръчала да се пече върху хартия за печене, но така че да има "дръжки" от хартия  отстрани, за да може лесно да се извади иначе ще се счупи, той е крехък.


18 бр - пресни смокини нарязани на средно големи кубчета
200 г - универсално брашно
1 с . л - брашно за смокините
60 г - натрошени лешници
20 г - какао
10 г - бакпулвер
140 мл - прясно мляко
30 г - зехтин Екстра Върджин
180 г - кристална захар
щипка - сол
3 - яйца L
1 ч . л - ванилия екстракт
80 г - нарязан  на дребно черен шоколад
и още малко лешници и смокини за поръска


Смокините се нарязват на средно големи  кубчета. 
Смесва се какаото, и горещото прясно мляко и се разбърква добре.
В купа се смесва брашното,, бакпулвера, натрошените лешници и солта.
В купа с миксер се разбива мекото масло, зехтина  и захарта за около 3 минути.
Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко се разбива много  добре, за около 4 - 5 минути.  Ще се получи светла, пухкава и леко сгъстена смес.
На три приема се  прибавя брашнената смес, като се редува с прясното мляко с какаото и се завършва с брашнена смес. 
Прибавя се нарязания шоколад и парченцата смокини, разбърква се с шпатула.
Сместа се изсипва във форма 30/12 см , разпределя се.
Отгоре се разхвърлят още малко нарязани смокини и натрошени лешници. По избор може да се поръси с кафява захар, но ще стане прекалено сладко.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса за около 55 - 60 минути. Винаги се прави тест-проверка с  дълго дървено шишче  и ако по него няма трохи се изважда.
След като напълно се охлади може да се реже да парчета, но препоръчвам преди да се среже е хубаво да се остави в хладилник за около 30 минути, за да стегне, както написах по-горе той е крехък и лесно се чупи, а когато се охлади достатъчно маслото ще стегне.




Коментари

Популярни публикации