СЛИВОВ СЛАДКИШ С ПЛЪНКА ОТ РИКОТА - RICOTTA PLUM CAKE

 

Това не е просто сливов  кейк, това е резен златен уют, споделя авторката на рецептата. След като го опитах напълно съм съгласна. 
Този златен кейк е празник на късните летни плодове, маслен пандишпан и прекрасен аромат на сини сливи и канела
Сливите потъват нежно в тестото и освобождават соковете си и създават малки джобчета изпълнени със сладко от сливи.
Това е рустикален сливов кейк удобен за брънч, или десерт за късния следобед с  кафето.


300 г - разполовени сини сливи и нарязани на филийки
100 г - кристална захар
2 - яйца L
1 ч . л  - ванилия екстракт
настъргана кора от 1 малък лимон
80 - разтопено масло
50 мл - прясно мляко
180 г - универсално брашно
1 ч . л - бакпулвер
1 ч л - канела
щипка - сол
1 - 2 с. л . филиран бадем
и още за плънката
225 - рикота
1 - яйце
50 г - пудра захар
1 ч . л - ванилия

Сливите се нарязват  на  тънки ивици, от една четвъртинки на три парченца.
ПЛЪНКА
В купа се смесват съставките за плънката, рикотата, яйцето, пудрата захар и ванилията. Разбърква се до гладка смес. Оставя се настрана.
КЕЙКОВО ТЕСТО
В купа се разбива яйцата, захарта, щипката сол , ванилията и настърганата кора от лимон. Добавя се и разтопеното масло, разбива се за кратко.
Брашното се смесва с бакпулвера и канелата и се прибавя през цедка, като се редува с прясното мляко, завършва се с брашно.
Намаслява се форма с d 20 см. Покрива се дъното с хартия за печене.
Изсипва се половината кейково тесто, заравнява се.
Върху  тестото с лъжица се прибавя  половината смес  с рикота, тя не се оформя, не се заглажда,  така се оставя на купчинки.
Отгоре се разпределят в кръг половината филийки сливи, една до друга. Леко се поръсва с канела на прах и филирани бадеми.
Върху тях се изсипва другата част от кейковото тесто и другата част от сместа с рикотата и се подреждат останалите плодове, леко се притискат
Почуква формата да се освободят въздушните мехурчета.
Поръсва се с 1 - 2 с . л . захар Деметра. ( по избор )
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 175 градуса за около 40 - 50 минути или до сухо  дървено шишче.
При сервиране може да се допълни с топка сладолед или гръцко кисело мляко поръсено с малко мед и малко орехи.




Коментари

Популярни публикации