СЛАДКИ КАРТОФИ С БУРАТА И ПЕСТО - SWEET POTATO WITH BURRATA AND PESTO

 

2 големи - батата
1 глава - червено цвекло - по избор е*
1 топка - бурата
ПЕСТО
100 г - орехи
50 г - свеж босилек
2 скилиди - чесън
50 г -  пармезан
50 г - зехтин Екстра Върджин
кленов сироп или мед за поливка, допълнително  по желание  шепа чери домати, също може и малки моркови.
* цвекло не ползвам, не ми харесва вкусово, колкото и да е полезно за мен има вкус и аромат  на почва, на земя. Всичко е въпрос на избор и желание, но от друга страна ,ако се добави придава разкошен цвят в чинията.


Бататите се обелват и нарязват на шайби с дебелина около 1.5 см. може и по дължина да се нарежат
Цвеклото, ако се ползва,  се обелва и също се нарязва на шайби със същата дебелина.
Приготвя се тава подходяща за фурна  застлана с хартия за печене. 
Подреждат се зеленчуците,  разхвърлят се разрязани на половина доматките и отстрани морковите, посредством четка  леко се намазват със зехтин, посоляват се със сол и смлян черен пипер  и се запичат в гореща фурна на 190 градуса с вентилатор за около 25 минути, или до омекване. Изваждат се.
ПЕСТО
Докато се запичат зеленчуците се приготвя домашно песто, като се ползва блендер и се  смилат орехите, чесъна, пармезана, зехтина, босилека. Разбира се, че може и да се купи готово песто, но да се приготви е много лесно и  бързо , смятам че е по - хубаво.
След като леко са охладени бататите се подреждат в чиния, като се  поставя една шайба сладък картоф, отгоре разкъсана бурата, ако се ползва цвекло се добавя,  малко чери доматки,  малко песто, следва  шайба батат,  отново бурата, домати , отново песто и се завършва с батат и песто и се гарнира с орехи леко запечени и свеж босилек.  Полива се с кленов сироп за разкош.




    

Коментари

Популярни публикации