НЕАПОЛИТАНСКИ ЧЕРЕШОВ КЕЙК - TORTA DI CILIEGIE NAPOLETANA
Една много лесна, бърза рецепта за неаполитански пай / кейк с череши. Не съм убедена, че е точно "неаполитански" , имам си своите съображения, но така изписвам заглавието, както е подадено от автора. В интерес на истината се получи много добър кейк, с перфектна структура, влажен и добре ухаещ на масло
125 г - масло на стайна температура
160 г - кристална захар
4 - яйца L разделени на жълтъци и белтъци
220 мл - прясно мляко
1 прахче - ванилия
325 г - универсално брашно
1 - бакпулвер, (добавих точно 8 грама, както ползват италианците)
300 г - почистени череши
пудра захар за поръска
Маслото, ванилията и захарта се разбиват с миксер до крем.
Прибавят се един по един жълтъците и се разбива, само докато се приемат.
Следва брашното разбъркано с бакпулвера и се добавя на три приема, като се редува с прясното мляко. Завършва се с брашно.
Белтъците се разбиват до сняг.
След като са добре разбити към тях се прибавят 3 с . л . от кейковата смес и се разбърква с шпатула. Цялата смес се връща в основната смес и разбъркването продължава внимателно, без да спада обема й.
Намаслява се кейкова форма с d 24-26 см с парче масло и се посипва с малко брашно, изтупва се.
Половината от кейковото тесто се разпределя във формата.
Разхвърлят се всички череши и се покрива с останалата кейкова смес.
Така приготвена формата се поставя в гореща фурна на 170 градуса с вентилатор и се пече около 45 - 55 минути или до суха клечка.
Изважда се от фурната изчакват се 10 минути и се намазва с парче масло, то веднага ще попие, но ще остави хубав аромат.
Студен се напудря с пудра захар.
Коментари