ТОСКАНСКА БОБЕНА ЧОРБА - TUSCAN BEAN SOUP


Традиционна италианска чорба от Тоскана. 
Приготвя се с няколко вида боб и зеленчуци.  Италианците имат един боб, който се нарича "канелини", той е много дребен ,но много вкусен. Веднъж съм го ползвала и е наистина вкусен.  Не успях да намеря в момента този боб, затова съм ползвала такъв какъвто имах под ръка.  
Тосканската супа за есенните дни е перфектна, стопляща,  комфортна храна.  
Бърза , вегетарианска супа без глутен и въпреки че е само със зеленчуци  супата е пълна с протеини и изключително вкусна и полезна. 
Може да се поднесе с препечен хляб, по избор.

400 г - бял  едър маслен боб от консерва
400 г - боб канелини , ползвах дребен боб също от консерва
200 г . червен боб от консерва
300 г - спанак*
1.5 л - зеленчуков бульон
4 скилиди-  наситнен чесън
2 - моркова
1 - червена чушка
1 стрък . селъри
3 с . л - зехтин Екстра Върджин
50 мл - сухо бяло вино, ползвам Pinot Grigio
връзка - магданоз, две-три щипки мащерка, стрък розмарин, 
1 - дафинов лист
сол и смлян черен пипер, чили пипер - по избор
* винаги предварително бланширам спанака, колкото да спадне, за не повече от 2  до 3 минути

Лукът, морковите, селъри, и чесъна се наситняват.
Задушават се в тенджера със зехтин и  100 мл вода. Готви се, докато водата напълно изври при периодично разбъркване. Налива се виното и се оставя  да клокне за 2 минути да се изпари и да остане само аромата му.
Трите вида боб се изплакват, отцеждат и се прибавят, прибавя се и нарязаната на кубчета чушка. 
Налива се бульон, подправя се с  мащерка , розмарин и дафинов лист, посолява се със сол и смлян черен пипер.
Оставя се да ври на умерен котлон под капак за 20 минути.
Пет - седем минути преди края се добавя нарязания спанак и се оставя за още 10 минути
Супата е готова, подправя се с половин връзка магданоз.




Коментари

Популярни публикации