ФРЕНСКИ МАСЛЕНИ БИСКВИТИ С ЯБЪЛКА - APPLE COOKIES


Тези маслени, нежни бисквити с плънка от ябълка, малко канела носят есенното удоволствие на прекрасна ароматна, хрупкава от орехите бисквитка.
МАСЛЕНО ТЕСТО
125 г - масло на стайна температура
20 г - пудра захар
20 мл - кленов сироп* ( 20 г пудра захар)
1/2 ч. л - ванилия екстракт
1/2 ч . л - бакпулвер *( ползвам мерителни лъжички, те са много малки 2.5 г)
190 - 200 г - универсално брашно, използвах точно 190 г
ПЛЪНКА ОТ ЯБЪЛКИ
250 - 270 г - ябълки
2 с . л - кленов сироп ( 1 с . л кристална захар)
1ч . л - канела на прах
2 с . л - смлени орехиq но малко по едро
* винаги търся начин да намалявам кристалната захар с кленов сироп, но ако не се разполага с такъв сироп се ползва захар по рецептата

пудра захар за поръска


Ябълките се почистват и нарязват на дребни кубчета. Поставят се в касерола, или малък тиган на силно умерен котлон, докато омекнат и течността напълно се изпари при периодично разбъркване. Свалят се от котлона и се прибавят смлените орехи. Оставят се да се охладят на стайна температура.
В купа се слага мекото масло и пудрата захар, ванилията и щипката сол, разбива се до крем.
Добавя се по-малко брашното с бакпулвера и се омесва меко, гладко тесто.
Оформя се на диск , завива се във фолио и се оставя в хладилник за около 30 минути.
Охладеното тесто се разточва върху хартия за печене. Може леко да се посипе с брашно, да не лепи по точилката. Разточва се на правоъгълник 28/20 см или с дебелина около 3 - 4 мм. Изравняват се страните.
В долната част на тестото с лъжица по дължина се разпределя половината плънка.
С помощта на хартията се завива на руло. Внимателно се работи да не се пука излишно тестото.
С много остър нож се разрязват бисквитки с дължина 4 см до 5 см.
Подреждат се в тава върху хартия за печене.
Следва останалото тесто, което се работи по същия начин.



Така приготвена тавата се поставя в голеща фурна на 180 градуса с вентилатор и се пече за около 8 - 10 минути. Пекох ги за 10 минути. Отгоре бисквитката трябва да остане бяла.
Охлаждат се в самата тава, бисквитката е много мека.
След като са напълно охладени се поръсват с пудра захар.
Бисквитката е още по-хубава на следващия ден.









Коментари

Популярни публикации