ПЕЧЕН ДИП ОТ ФЕТА СИРЕНЕ - BAKED FETA DIP - BOUGIOURDI
Вкусно гръцки предястие от сирене Фета, сирене Касери, малко свеж домат, гръцка зелена люта чушка, зехтин и риган. Много приятно вкусно и пикантно.
250 г - натрошено сирене Фета
50 г - настъргано сирене Касери*
1/2 ч . л - пушен червен пипер
1 средно голям домат около 200 -250 г
1 - зелена люта гръцка чушка**
1 ч . л - риган
2 -3 с . л - зехтин Екстра Върджин
* ползвах типично твърдо сирене и го има само в Гърция. В рецептата би могло да се замени с грюер или проволоне.
** гръцката светло зелена силно люта чушка много прилича по външен вид на нашата Сиврия, така изглежда лютата чушка. Донесох си 1/2 кг от тези чушки и съм ги замразила.
В подходяща, сравнително малка, тавичка за печене се изсипва натрошеното сирене Фета.
Поръсва се с червен пипер.
Отгоре се прибавя настърганото сирене Касери, разпределя се.
Отгоре се разпределя настъргания домат.
Поръсва се със зехтин и риган.
Отгоре на много тънки филийки се разпределя цялата лютата чушка.
Така приготвена тавичката се запича в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за15 - 20 минути.
Изважда се тавичката, разбърква се с вилица и се връща се обратно във фурната да се запече за още 30 минути.
След като е извадена от фурната се поръсва с наситнен магданоз и няколко капки зехтин.
Коментари