МЪФИНИ С ТИКВА


В началото, когато ги погледнах не ми направиха никакво впечатление
 , какво пък толкова има в едни мъфини, нищо особено. Но тъй като рецептата е на Йоли  а аз  винаги й се доверявам, а тя споделя, че са изключително вкусни, затова и ги забърках. Освен това ми вършат прекрасна работа за сутрешна закуска, а и не само.  Може да се каже, че това са коледни мъфини с тиква, защото имат точно всички коледните подправки. Много пухкави, много мекички, много ароматни и тази захар, която полепва отгоре върху маслото е  пълна наслада.


220 г - универсално брашно
1 1/2 ч . л - бакпулвер
1 ч . л - коледни подправки на прах  от - смлени : канела на прах, смлян карамфил,  смлян бахар, кардамон на прах, джинджифил на прах, индийско орехче на прах ,смлян звезден анасон,  кориандър на прах.
щипка  - сол
60 г - разтопено масло 
100 мл - кленов сироп ( 100 г  ситна кафява захар)*
1 - яйце L
1 ч. л - ванилия екстракт
170 г - тиквено пюре
120 мл - прясно мляко
ЗА ОВАЛВАНЕ
50 г - едра кафява захар
50 г - кристална захар - не съм ползвала, по избор
1 ч . л -канела на прах
60 г - разтопено масло  
* там където мога замествам захарта с БИО кленов сироп

Тиквата се сварява на пара, така няма да поеме прекалено много вода, може и да се изпече във фурната.
В купа се смесва брашното, подправките и бакпулвера, разбърква се.
В купа се разбива яйцето и кленовия сироп, около 4 - 5 минути на висока скорост на миксера. Добавя се маслото, ванилията, тиквата и прясното мляко. Работи се с миксер на ниска скорост. 
Сместа се прибавя към брашнената смес и се разбърква, само докато се приеме брашното. Не се прекалява с разбъркването, за да може мъфините са останат пухкави.
Приготвя се мъфин форма с гнезда добре намаслени с масло, може да се ползват и  книжни капсули, за удобство. 
Със сладоледена лъжица се сипва във всяка капсула около 2/3.
Така приготвена формата се слага в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор и се пече за около 12/14 минути или до суха клечка.
ОВАЛВАНЕ В ЗАХАР И МАСЛО
Разтопява се маслото.
В чиния се смесва захарта и канелата.
Всеки мъфин се потопява в масло, (потопявах само горната им част, тъй като имат книжни капсули), а след това се потопяват в канелената захар.



Коментари

Популярни публикации