ТИРАМИСУ С ТИКВА


 Есенен вариант на класическо тирамису с аромат на канела,  индийско орехче и сладка тиква.
"Тиквено тирамису" е кадифен крем, приятно сладък и перфектен , уютен десерт за есенните дни.


КРЕМ
250 г -  тиква
250 г - маскарпоне
80 г- пудра захар
200 мл - сметана 30%
1 ч . л - ванилия екстракт
1 ч . л - канела на прах
1/2 ч . л - смляно индийско орехче
БИШКОТИ
200 г - бишкоти Савоярди
КАФЕ
200 мл - силно еспресо
2 с . л - кристална захар, (добавям 1 с . л . захар за мен е достатъчно)
2 с . л - вино Марсала
за поръска
високомаслено какао и щипка- две канела на прах.
Може да се приготви в тортена форма или в подходяща правоъгълна

Тиквата се сварява на пара, или се пече във фурната. Охлажда се напълно и се  довежда  до пюре с пасатор. 
Разбърква се маскарпонето със захарта, индийското орехче, ванилията и канелата. Добавя се и тиквеното пюре и  се разбива за кратко на ниска скорост на миксера.
В купа се разбива сметаната до меки върхове. Прибавя се сместа с маскарпонето и се разбива до твърди върхове.
Приготвя се еспресото , добавя се захарта и марсалата, разбърква се.
Приготвя се форма  с d 20 см и стените й отвътре се облицоват с ацетатна хартия. Може да се захване  с големи кламери.
На дъното се поставя 1 с . л  от крема, разпределя се
Всяка бишкота се потопява за секунда в кафето и се поставя на дъното на формата. Следват и други бишкоти да запълнят формата Празните пространства се запълват с малки парченца.
Поставя се половина крем, разпределя се. Отгоре обилно се поръсва с хубаво какао.
Следват отново напоени в кафето бишкоти и се завършва с крем.
Така приготвена формата се оставя в хладилник най-малко за 4 часа или 1 нощ.
Преди да се сервира се напудря обилно с хубаво  високомаслено какао.




Коментари

Популярни публикации